Fritata z chorizo

w gruncie rzeczy rodzaj omletu, tyle, że pieczony w piekarniku. Warto jednak ten piekarnik nagrzać ;) bo smakuje wybornie SKŁADNIKI 2 PORCJE: (na małą patelnię o średnicy 18 - 20 cm) 50 g hiszpańskiej pikantnej kiełbaski chorizo 1/2 czerwonej papryki 4 jajka 30 ml mleka 2 łyżki sera mascarpone (lub 50 g sera koziego, ewentualnie fety lub brie) 1 czerwona papryczka chili 1 łyżka posiekanego szczypiorku PRZYPRAWY: szczypta czerwonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta wędzonej papryki (jeśli mamy) PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kiełbaskę pokroić na cienkie plasterki, paprykę pokroić w kosteczkę. Przygotować masę jajeczną: wbić jajka do miski, dodać mleko, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem lub rózgą. Dodać rozdrobnione mascarpone lub inny ser, pokrojoną na plasterki i oczyszczoną z nasion papryczkę chili oraz szczypiorek. Wszystko wymieszać i dodać przyprawy. Przygotować patelnię, na której można smażyć na kuchence jak i zapiekać w piekarniku lub inne nieduże naczynie żaroodporne o średnicy około 18-20 cm. Postawić na ogniu i włożyć kiełbaskę, smażyć na małym ogniu przez około 1-2 minuty od czasu do czasu mieszając aż tłuszcz się wytopi a kiełbaska będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć razem przez około 1 minutę. Wlać jajka na patelnię i smażyć przez minutę, następnie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 12 minut, do czasu aż masa będzie ścięta. PROPOZYCJA PODANIA kwaśna śmietana 12% szczypiorek

Komentarze

  1. Nigdy w życiu żadnego omletu nie jedliśmy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. konserwatywna kuchnia też opiera się na omletach, w zależności od regiony polski

      Usuń

Prześlij komentarz