w gruncie rzeczy rodzaj omletu, tyle, że pieczony w piekarniku. Warto jednak ten piekarnik nagrzać ;) bo smakuje wybornie
SKŁADNIKI
2 PORCJE:
(na małą patelnię o średnicy 18 - 20 cm)
50 g hiszpańskiej pikantnej kiełbaski chorizo
1/2 czerwonej papryki
4 jajka
30 ml mleka
2 łyżki sera mascarpone (lub 50 g sera koziego, ewentualnie fety lub brie)
1 czerwona papryczka chili
1 łyżka posiekanego szczypiorku
PRZYPRAWY:
szczypta czerwonej słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
szczypta wędzonej papryki (jeśli mamy)
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kiełbaskę pokroić na cienkie plasterki, paprykę pokroić w kosteczkę. Przygotować masę jajeczną: wbić jajka do miski, dodać mleko, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem lub rózgą.
Dodać rozdrobnione mascarpone lub inny ser, pokrojoną na plasterki i oczyszczoną z nasion papryczkę chili oraz szczypiorek. Wszystko wymieszać i dodać przyprawy.
Przygotować patelnię, na której można smażyć na kuchence jak i zapiekać w piekarniku lub inne nieduże naczynie żaroodporne o średnicy około 18-20 cm. Postawić na ogniu i włożyć kiełbaskę, smażyć na małym ogniu przez około 1-2 minuty od czasu do czasu mieszając aż tłuszcz się wytopi a kiełbaska będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć razem przez około 1 minutę.
Wlać jajka na patelnię i smażyć przez minutę, następnie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 12 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.
PROPOZYCJA PODANIA
kwaśna śmietana 12%
szczypiorek
Nigdy w życiu żadnego omletu nie jedliśmy
OdpowiedzUsuńkonserwatywna kuchnia też opiera się na omletach, w zależności od regiony polski
Usuń