Fasolka zapiekana z cukinią i pomidorami

Z wiosną kuchnia domaga się lekkości ....idealne są więc warzywne zapiekanki.Jak ta.. SKŁADNIKI 1 puszka 400 g krojonych pomidorów 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano 1 cebula 1 cukinia liście świeżej bazylii 1 puszka białej fasolki ok. 100 g sera sałatkowego typu feta PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W garnku podgrzać 1 łyżkę oliwy wraz z pokrojonym na cienkie plasterki 1 ząbkiem czosnku. Dodać pomidory, 1 łyżeczkę suszonego oregano, sól i pieprz i co chwilę mieszając gotować przez ok. 10 minut. Na większej patelni na 1 łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojony na plasterk czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i łyżeczką oregano. Do garnka z pomidorami dodać poszarpaną bazylię oraz odcedzoną białą fasolkę. Wymieszać i gotować przez ok. 5 - 10 minut. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, dodać cukinię z cebulą i posypać fetą lub serem sałatkowym. Zapiekać przez ok. 15 - 20 minut. Można dodać też gałązkę rozmarynu i płatki chili. Podawać z pieczywem np. z bagietką.

Komentarze

Prześlij komentarz