Bo kiedy chce się zjeść roślinnego białka to fasola i ciecierzyca są genialne. Na ostro tym razem.
Składniki
2 łyżki oliwy z oliwek
nieduża cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów + ½ puszki wody
łyżka koncentratu pomidorowego
2 suszone grzybki, opcjonalnie
duża łyżka pasty harissa lub więcej/mniej, do smaku
300g ugotowanej białej fasoli
kostka bulionowa, opcjonalnie
½ szklanki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie
Na rozgrzanej w garnku oliwie zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pastę harissa i smaż, mieszając kolejne 30 sekund
Dodaj pomidory z puszki, wodę, kostkę bulionową, grzyby oraz koncentrat pomidorowy i doprowadź do wrzenia
Dodaj fasolę oraz posiekaną natkę pietruszki [ listki i łodygi ]. Dopraw do smaku solą w razie potrzeby
Gotuj przez 15 minut
Białko ok, ale zdecydowanie wolę zwierzęce.
OdpowiedzUsuńmy jadamy mięso raz w tygodniu max. Bo nie lubię nie świeżego, a zakupy też robimy tylko raz w tygodniu. co zresztą ponoć jest najzdrowsze ;)
Usuń