Fasola Harissa

Bo kiedy chce się zjeść roślinnego białka to fasola i ciecierzyca są genialne. Na ostro tym razem. Składniki 2 łyżki oliwy z oliwek nieduża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów + ½ puszki wody łyżka koncentratu pomidorowego 2 suszone grzybki, opcjonalnie duża łyżka pasty harissa lub więcej/mniej, do smaku 300g ugotowanej białej fasoli kostka bulionowa, opcjonalnie ½ szklanki posiekanej natki pietruszki Wykonanie Na rozgrzanej w garnku oliwie zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pastę harissa i smaż, mieszając kolejne 30 sekund Dodaj pomidory z puszki, wodę, kostkę bulionową, grzyby oraz koncentrat pomidorowy i doprowadź do wrzenia Dodaj fasolę oraz posiekaną natkę pietruszki [ listki i łodygi ]. Dopraw do smaku solą w razie potrzeby Gotuj przez 15 minut

Komentarze

  1. Białko ok, ale zdecydowanie wolę zwierzęce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my jadamy mięso raz w tygodniu max. Bo nie lubię nie świeżego, a zakupy też robimy tylko raz w tygodniu. co zresztą ponoć jest najzdrowsze ;)

      Usuń

Prześlij komentarz