bo dawno nie było curry i indyjskich smaków w domu
SKŁADNIKI
2 - 4 PORCJE
1 łyżka oleju kokosowego
1,5 łyżki czerwonej pasty curry
6 nasion kardamonu
1 łyżka kurkumy
1,5 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 puszka (400 g) mleka kokosowego
200 g ciecierzycy w zalewie
600 g ziemniaków
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/3 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
200 g krewetek
bazylia lub kolendra
limonka
PRZYGOTOWANIE
W szerokim garnku z grubym dnem roztopić olej i włożyć pastę curry. Dodać nasiona kardamonu i mieszając łapatką podsmażyć chwilę składniki.
Dodać kurkumę oraz kmin rzymski a następnie wlać mleko kokosowe oraz dodać ciecierzycę wraz z 1 szklanką zalewy (jeśli mamy mniej zalewy uzupełnić brakującą ilość wodą).
Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki, sos rybny, cukier trzcinowy oraz rodzynki.
Wymieszać i zagotować. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez ok. 25 minut.
Zdjąć pokrywę i dodać obrane, oczyszczone krewetki bez ogonków i gotować przez ok. 2 minuty.
Skropić limonką i posypać bazylią lub kolendrą.
Ekhm...nie będę się czepiał ale postów turystycznych też daawno nieyło-28 dni temu a stylizacyjnych...o matko kilka lat...;-(
OdpowiedzUsuń