Curry z ziemniakami, ciecierzycą i krewetkami

bo dawno nie było curry i indyjskich smaków w domu SKŁADNIKI 2 - 4 PORCJE 1 łyżka oleju kokosowego 1,5 łyżki czerwonej pasty curry 6 nasion kardamonu 1 łyżka kurkumy 1,5 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 puszka (400 g) mleka kokosowego 200 g ciecierzycy w zalewie 600 g ziemniaków 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/3 szklanki rodzynek (opcjonalnie) 200 g krewetek bazylia lub kolendra limonka PRZYGOTOWANIE W szerokim garnku z grubym dnem roztopić olej i włożyć pastę curry. Dodać nasiona kardamonu i mieszając łapatką podsmażyć chwilę składniki. Dodać kurkumę oraz kmin rzymski a następnie wlać mleko kokosowe oraz dodać ciecierzycę wraz z 1 szklanką zalewy (jeśli mamy mniej zalewy uzupełnić brakującą ilość wodą). Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki, sos rybny, cukier trzcinowy oraz rodzynki. Wymieszać i zagotować. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez ok. 25 minut. Zdjąć pokrywę i dodać obrane, oczyszczone krewetki bez ogonków i gotować przez ok. 2 minuty. Skropić limonką i posypać bazylią lub kolendrą.

Komentarze

  1. Ekhm...nie będę się czepiał ale postów turystycznych też daawno nieyło-28 dni temu a stylizacyjnych...o matko kilka lat...;-(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz