Szkmeruli

Jeszcze jeden smak przywieziony z wakacji w Gruzji. Szkmeruli - kurczak w sosie śmietanowo-czosnkowym. Łatwy w wykonaniu, aromatyczny i idealny na zimowe przeziębienia ;) Składniki na szkmeruli 1 młoda kura lub kurczak – produkt świeży, niemrożony, 250 g mleka, 2-3 łyżki stołowe śmietany 20-25 %, 5 ząbków czosnku – po wyciśnięciu powinniście uzyskać 1 pełną łyżkę stołową (jeśli ktoś lubi mocny smak czosnku może być więcej), sól i pieprz do smaku. Przygotowanie szkmeruli krok po kroku Kurczaka natrzyj solą i pieprzem i wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 – 200 st. C). Piecz aż skórka się dobrze zarumieni (ok. 30 minut). Jeżeli nie jest zbyt tłusty możesz posmarować go masłem. Można także, tylko wtedy krócej, usmażyć go na dużej patelni. Do smażenia potrzebne będą 2-3 łyżki oleju. Po upieczeniu podziel go na kawałki – udka, skrzydełka, Do miski wlej mleko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 2-3 łyżki śmietany i dokładniej wymieszaj. Do smaku dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowany sos przelej do naczynia, w którym piekł się kurczak, dołóż podzielone mięso i duś (piecz) razem przez chwilę, żeby wszystkie aromaty i smaki dobrze się połączyły. Jeśli lubisz lub masz ochotę udekoruj szkmeruli kolendrą, albo natką pietruszki.

Komentarze

  1. To to wygląda nienajgorzej; nie wiem, czemu skojarzyło mi się z czapczapuri.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czapczapuri nie wiem co to jest :)
      Chaczapuri ..hmmm to rodzaj pizzy z serem, Szkmeruli to kurczak w smietanie . Jedynie co te potrawy łaczy to kraj pochodzenia - Gruzja

      Usuń

Prześlij komentarz