SKŁADNIKI
2 PORCJE
300 g łososia
1 łyżka sosu sojowego
1 limonka
2 łyżeczki srirachy
1 łyżka miodu
1 łyżka sezamu
1 mango
1 ogórek
1/4 czerwonej cebuli
świeża kolendra
100 g ryżu
NIE WYGASZAJ
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Łososia pozbawić skóry, przekroić na ok. 4 cm kawałki, włożyć do głębokiego talerza i zalać sosem sojowym, sokiem z 1/2 limonki, połową srirachy i połową miodu, wymieszać i zamarynować.
Resztę soku z limonki wymieszać z pozostałą srirachą i miodem. Odłożyć.
Przygotować salsę z mango: obrać mango i ogórka i pokroić w kosteczkę, wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą oraz posiekaną kolendrą.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać sezamem. Piec w piekarniku w temp. 230 stopni przez ok. 10 minut lub najlepiej z funkcją grilla.
W głębokich talerzach lub miskach ułożyć ryż, upieczonego łososia i salsę z mango i ogórka. Łososia polać odłożonym sosem.
Nie powiem, kolorowo i ładnie to wygląda.
OdpowiedzUsuńi smakuje
Usuń