Sushi Bowl z łososiem i mango

SKŁADNIKI 2 PORCJE 300 g łososia 1 łyżka sosu sojowego 1 limonka 2 łyżeczki srirachy 1 łyżka miodu 1 łyżka sezamu 1 mango 1 ogórek 1/4 czerwonej cebuli świeża kolendra 100 g ryżu NIE WYGASZAJ DODAJ NOTATKĘ PRZYGOTOWANIE Łososia pozbawić skóry, przekroić na ok. 4 cm kawałki, włożyć do głębokiego talerza i zalać sosem sojowym, sokiem z 1/2 limonki, połową srirachy i połową miodu, wymieszać i zamarynować. Resztę soku z limonki wymieszać z pozostałą srirachą i miodem. Odłożyć. Przygotować salsę z mango: obrać mango i ogórka i pokroić w kosteczkę, wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą oraz posiekaną kolendrą. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać sezamem. Piec w piekarniku w temp. 230 stopni przez ok. 10 minut lub najlepiej z funkcją grilla. W głębokich talerzach lub miskach ułożyć ryż, upieczonego łososia i salsę z mango i ogórka. Łososia polać odłożonym sosem.

Komentarze

Prześlij komentarz