Krem z kukurydzy z krewetkami

Wersja ekluzywna kremu z kukurydzy ;) SKŁADNIKI 4 PORCJE 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy extra vergine 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 kolby kukurydzy cukrowej 1/4 szklanki białego wina (można pominąć) 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego 400 g ziemniaków 150 g krewetek + kilka do dekoracji PRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól i świeżo zmielony pieprz Do dekoracji: świeża kolendra PRZYGOTOWANIE W garnku podgrzać masło razem z oliwą i pokrojonym na plasterki czosnkiem. Smażyć przez około 1-2 minuty. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 2-3 minuty. Dodać przyprawy i cały czas mieszając smażyć przez około 2 minuty. Obkroić nożem kolby kukurydzy z ziaren ustawiając je pionowo na desce do krojenia, 2/3 ilości ziarna wrzucić do garnka (1/3 zachować), puste kolby wyrzucić. Podsmażać kukurydzę przez około 2-3 minuty co chwilę mieszając, następnie wlać wino i odparować. Wlać bulion i zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby. Garnek przykryć i gotować przez 30 minut na umiarkowanym ogniu. Zmiksować w blenderze stojącym na gładką zupę krem. Przelać z powrotem do garnka i zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, odłożone ziarna kukurydzy i gotować zupę pod przykryciem przez około 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. 150 g krewetek obrać z pancerzy, oderwać ogonki, oczyścić z jelit (jeśli krewetki nie były wcześniej oczyszczane), mięso pokroić na kawałki. Dodać je do zupy i gotować przez około 2-3 minuty. Pozostałe krewetki przeznaczone do dekoracji też oczyścić pozostawiając jedynie ogonki. Usmażyć je na maśle z oliwą, doprawiając solą, pieprzem i odrobiną chili. Przed podaniem zupę posypać kolendrą.

Komentarze

  1. Zlituj się ,żadnych krmów, może być tylko do rąk krem i do twarz, no i do ciacha ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz