Bazą tej pysznej hiszpańskiej zupy jest dynia, zielona soczewica i chorizo, a także wędzona papryka, która nadaje potrawie niesamowitego smaku i aromatu. Tę samą dymną nutę ma hiszpańska kiełbasa chorizo, która uwielbiamy. My dodajemy chorizo pikantne, dzięki czemu zupa nie tylko syci, ale i rozgrzewa. Zróbcie ją koniecznie jest pyszna, a w sumie bardzo lekka. Jeśli dodacie więcej papryki wędzonej i zrezygnujecie z chorizo, będzie to danie wegańskie.
Hiszpańska zupa z dynią i chorizo
100g cebuli (1 duża)
2 ząbki czosnku
1 duża czerwona papryka
3/4 łyżeczki wędzonej papryki
30g oliwy extra virgin
150g marchwi
100g selera naciowego
400g dyni hokkaido
170g zielonej soczewicy
1 liść laurowy
700g wody
2 łyżki domowej kostki warzywnej
250g pikantnej kiełbasy chorizo
Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę i wraz z wędzoną papryką zeszklij na oliwie w szerokim garnku. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew i selera. Dynię pokrój w grubą kostkę (nie musisz obierać dyni hokkaido) i dodaj do garnka razem z soczewicą, wodą i pozostałymi składnikami. Gotuj ok 25-30 minut na maleńkim płomieniu - do miękkości soczewicy. Najlepiej jeśli soczewica jest lekko al dente. Możesz posypać posiekanymi listkami selera naciowego.
Komentarze
Prześlij komentarz