tym daniem zainaugurowaliśmy sezon na dynię. muszę dodawać że smakuje doskonale ?
200 g ryżu pełnoziarnistego (2 torebki)
200 g dyni mrożonej pokrojonej w małą kosteczkę
1/2 szklanki mrożonego groszku lub z puszki
600 g filetu łososia
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oliwy extra vergine
6 plasterków cytryny
kilka listków bazylii lub natki pietruszki
przyprawy: 2 łyżeczki papryki, po 1 łyżeczce kurkumy, oregano, kuminu, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ugotować ryż w osolonej wodzie (ok. 35 minut). Odcedzić, następnie wyłożyć formy żaroodpornej posmarowanej 1 łyżką oliwy.
Dynię i groszek mrożony umieścić na sitku i wypłukać ciepłą wodą, odsączyć i rozmrozić. Groszek z puszki odcedzić.
Odciąć skórkę z łososia, pokroić na 4 kawałki. Opłukać, osuszyć i włożyć do miski, doprawić solą oraz pieprzem. Skropić sosem sojowym, dodać łyżkę oliwy i wymieszać. Obtoczyć w połowie przypraw (lub posypać nimi po wierzchu ryby). Ułożyć na ryżu.
Dynię i groszek doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z drugą połową przypraw. Wyłożyć na ryżu pomiędzy łososia.
Dodać plasterki cytryny i zielone listki. Całość skropić pozostałą oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez ok. 15 minut.
dYNIA? nie....łosoś...czasami ale za drogi...
OdpowiedzUsuńpewnie Gosia nie potrafi jej dobrze przyrzadzic i tyle
Usuń