Curry z grillowanym kalafiorem

bo gotowanie ciągle tego samego to nuda. Więc wariacja. Efektowana i smaczna Oto, czego będziesz potrzebować, aby przygotować bazę curry: [ składniki na 2 – 3 porcje curry ] 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, duża szalotka lub 4 zielone cebulki 3 ząbki czosnku, starte lub przeciśnięte przez praskę 2 cm kawałek imbiru, starty 5 listków curry 1 łyżka sproszkowanej kolendry lub jej nasion 2 łyżki gorczycy 1 łyżka kozieradki 4 goździki 1 do 2 świeżych papryczek chilli + do curry: 2 średniej wielkości pomidory 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka wody pół kalafiora 1 szklanka ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy kolendra lub pietruszka do dekoracji Jak przygotować bazę curry? Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. W rondlu lub wysokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 5 minut, aż się przyrumieni Następnie, dodaj liście curry, kolendrę, nasiona gorczycy, kozieradkę, posiekane papryczki chilli, imbir, czosnek i goździki. Smaż, mieszając przez kolejne 2 minuty. Baza gotowa! Teraz przygotuj curry z kalafiorem: Pokrój w kostkę pomidory i dodaj na patelnię z bazą [ świeże pomidory możesz zastąpić łyżką koncentratu pomidorowego lub 2 – 3 pomidorami z puszki ]. Smaż pomidory minutę, dwie, a następnie wlej mleko kokosowe. Dodaj ugotowaną lub konserwową ciecierzycę i dopraw solą. Gotuj przez kolejne 5 minut. W międzyczasie ułóż centymetrowe plastry kalafiora na suchej, rozgrzanej patelni grillowej i smaż około 5 minut z każdej strony. Kalafior będzie dobrze przypieczony ale wciąż lekko twardawy w środku. Tak przygotowanego kalafiora dodaj do sosu, nakryj pokrywką i gotuj kolejne 5 minut. Curry podawaj z ryżem lub chlebkami naan bądź paratha, do maczania.

Komentarze

Prześlij komentarz