bo gotowanie ciągle tego samego to nuda. Więc wariacja. Efektowana i smaczna
Oto, czego będziesz potrzebować, aby przygotować bazę curry:
[ składniki na 2 – 3 porcje curry ]
2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula, duża szalotka lub 4 zielone cebulki
3 ząbki czosnku, starte lub przeciśnięte przez praskę
2 cm kawałek imbiru, starty
5 listków curry
1 łyżka sproszkowanej kolendry lub jej nasion
2 łyżki gorczycy
1 łyżka kozieradki
4 goździki
1 do 2 świeżych papryczek chilli
+ do curry:
2 średniej wielkości pomidory
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka wody
pół kalafiora
1 szklanka ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy
kolendra lub pietruszka do dekoracji
Jak przygotować bazę curry?
Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
W rondlu lub wysokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 5 minut, aż się przyrumieni
Następnie, dodaj liście curry, kolendrę, nasiona gorczycy, kozieradkę, posiekane papryczki chilli, imbir, czosnek i goździki. Smaż, mieszając przez kolejne 2 minuty.
Baza gotowa!
Teraz przygotuj curry z kalafiorem:
Pokrój w kostkę pomidory i dodaj na patelnię z bazą [ świeże pomidory możesz zastąpić łyżką koncentratu pomidorowego lub 2 – 3 pomidorami z puszki ].
Smaż pomidory minutę, dwie, a następnie wlej mleko kokosowe.
Dodaj ugotowaną lub konserwową ciecierzycę i dopraw solą. Gotuj przez kolejne 5 minut.
W międzyczasie ułóż centymetrowe plastry kalafiora na suchej, rozgrzanej patelni grillowej i smaż około 5 minut z każdej strony. Kalafior będzie dobrze przypieczony ale wciąż lekko twardawy w środku.
Tak przygotowanego kalafiora dodaj do sosu, nakryj pokrywką i gotuj kolejne 5 minut.
Curry podawaj z ryżem lub chlebkami naan bądź paratha, do maczania.
Jaka nuda? ;-) sałatka jarzynowa, kurczak ,pomdorowka-może być non stop ;-)
OdpowiedzUsuńnie może ;)
Usuń