Badridżani

Kulinarnie Gruzja bardzo mi przypadła do gustu. I idealnie komponuje się z jesienią i jesiennymi smakami. Badridżani , czyli bakłażany nadziewane pastą orzechową to bardzo typowa przekąska. Właściwie podawana wszędzie i zawsze. Mnie świetnie pasowała do grila i pieczonej na nim jagnięciny. – 3 bakłażany- pokroić w plastry cienkie i obsmażyć na półmiękko i zrobić w blenderze pastę – 200 g orzechów włoskich – 3 ząbki czosnku – ostre papryki według uznania, opcjonalnie jedna dodatkowa do dekoracji – 1 łyżka ziaren kolendry – garść posiekanej świeżej kolendry, pieruszki i kpoerku – sól – kilka łyżek gorącej wody – olej do smażenia Plastry bakłażana smarujemy orzechową pastą i zawijamy w rolki , odstwiamy na godzinkę i można podawać. Są wyborne a tak wykonane przeze mnie wygladaja

Komentarze

  1. ...Aniu...jagnięcina....gdzie nam do półek z nią...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moze nie jest tania, ale za to jaka dobra ;) dobre jedzenie i dzielenie stołu z przyjaciółłmi to kwintesencja .

      Usuń

Prześlij komentarz