Kulinarnie Gruzja bardzo mi przypadła do gustu. I idealnie komponuje się z jesienią i jesiennymi smakami. Badridżani , czyli bakłażany nadziewane pastą orzechową to bardzo typowa przekąska. Właściwie podawana wszędzie i zawsze. Mnie świetnie pasowała do grila i pieczonej na nim jagnięciny.
– 3 bakłażany- pokroić w plastry cienkie i obsmażyć na półmiękko
i zrobić w blenderze pastę
– 200 g orzechów włoskich
– 3 ząbki czosnku
– ostre papryki według uznania, opcjonalnie jedna dodatkowa do dekoracji
– 1 łyżka ziaren kolendry
– garść posiekanej świeżej kolendry, pieruszki i kpoerku
– sól
– kilka łyżek gorącej wody
– olej do smażenia
Plastry bakłażana smarujemy orzechową pastą i zawijamy w rolki , odstwiamy na godzinkę i można podawać. Są wyborne
a tak wykonane przeze mnie wygladaja
...Aniu...jagnięcina....gdzie nam do półek z nią...
OdpowiedzUsuńmoze nie jest tania, ale za to jaka dobra ;) dobre jedzenie i dzielenie stołu z przyjaciółłmi to kwintesencja .
Usuń