Chaczapuri

Chaczapuri Adżarskie to te charakterystyczne w kształcie łodki i z jajem. Ale chaczapuri nie jedno ma imię ;) i odmianę i każde dobre. bardziej klasyczne jest w formie placka , można piec na patelni. i zawiera tylko dwa składniki - chacza ( ser ) i puri ( chleb) 500g mąki 7 g drożdży 200ml wody oliwa z oliwek ukręcić ciasto i zostawić do wyrośnięcia potem podzielic na placki rozwałkowane średnica około 20 cm na każdy nakadać ser, w oryginale jest to gruzńskie sulmani, ale niedostępna zupęłnie poza Gruzją węc mieszanka mozzarelli i fety też się nada ;) kulka sera znów obciąnąć plackiem i ponownie rozwałkować i voila- piec 15 minut w 250 st piekarniku i można cieszyć się Gruzją w domu

Komentarze

  1. Czyli na upartego coś w rodzaju naleśników tyle, że lepsze ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz