Chaczapuri Adżarskie to te charakterystyczne w kształcie łodki i z jajem. Ale chaczapuri nie jedno ma imię ;) i odmianę i każde dobre.
bardziej klasyczne jest w formie placka , można piec na patelni. i zawiera tylko dwa składniki - chacza ( ser ) i puri ( chleb)
500g mąki
7 g drożdży
200ml wody
oliwa z oliwek
ukręcić ciasto i zostawić do wyrośnięcia
potem podzielic na placki rozwałkowane średnica około 20 cm
na każdy nakadać ser, w oryginale jest to gruzńskie sulmani, ale niedostępna zupęłnie poza Gruzją węc mieszanka mozzarelli i fety też się nada ;)
kulka sera znów obciąnąć plackiem i ponownie rozwałkować i voila- piec 15 minut w 250 st piekarniku i można cieszyć się Gruzją w domu
Czyli na upartego coś w rodzaju naleśników tyle, że lepsze ;-)
OdpowiedzUsuńbardziej jak pizza ,ciasto jest drożdżowe
Usuń