Wege przygody ciąg dalszy. Wege gulasz z ulubionymi bakłażanami ? to nie może się nie udać ;) jest pyszne 2 bakłażany
4 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
800 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka krojonych)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Bakłażany umyć i pokroić na 1 cm plasterki. Posypać je z dwóch stron drobną solą (w sumie użyć ok. 1 łyżki soli) i odłożyć na ok. 20 - 30 minut, aż na bakłażanie zbierze się woda.
W szerokim garnku lub na dużej patelni na 2 łyżkach oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać.
Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Smażyć przez około 4 minuty co chwilę mieszając.
Bakłażana wytrzeć papierowymi ręcznikami i pokroić w kosteczkę. Dodać go do garnka i wlać resztę oliwy. Smażyć przez ok. 10 minut, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
W trakcie smażenia dodać sok z cytryny, doprawić obydwiema paprykami w proszku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (soli nie trzeba już dodawać bo bakłażan wchłonął już sól).
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wykroić szypułki. Usunąć pestki a miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do garnka z bakłażanem (pomidory z puszki przed dodaniem należy pokroić w kosteczkę jeśli są w całości).
Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż bakłażan będzie miękki. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i sprawdzić doprawienie solą.
Nie nie nie. Gulasz-to musi być mięso ;-)
OdpowiedzUsuńa ja lubię bez miesa
Usuń