Pieczenie ciast to nie moja bajka, ale czasem najdzie mnie ochota. Z owocami , bo sezon , bo las peen dobrodziejstw. Tylko czerpac
SKŁADNIKI
SPÓD
100 g mąki pszennej (lub ryżowej i ziemniaczanej pół na pół)
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g zimnego masła
1 żółtko
MASA SEROWA
500 g twarogu sernikowego
250 g ricotty (lub mascarpone)
2/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35 - 60 g
1 cukier wanilinowy
1 jajko
ORAZ
350 g jagód (można dać mniej)
PRZYGOTOWANIE
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Na stolnicę lub do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki nożem lub rozcierać masło palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto.
Wylepić nim spód oraz ok. 1,5 cm boków formy, wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok. 15 - 20 minut.
Do misy miksera włożyć twaróg, ricottę lub mascarpone, cukier, budyń i wanilię, zmiksować na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodać jajko i znów zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypać 250 g jagód. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, można schłodzić przez 1 godzinę. Posypać resztą świeżych jagód.
Gosia stara się te nie piec-tu kłania się nasza waga;ale nie powiem, pomysł na sernik z owocami-ito jagodami na lato-ideał.
OdpowiedzUsuń