Lato w pełni. zaskakująco jak arbuz łączy się z pieprzem , czy cebulą....
1/2 arbuza
2 garście czarnych oliwek bez pestek
pół pęczku mięty
80-100g sera feta
1 czerwona cebula
sok z połowy cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
sól oraz pieprz
Przygotowanie sałatki z arbuzem
Dobrze schłodzonego arbuza (najlepiej takiego bez pestek) pokrój w równą kostkę, to samo zrób z serem feta. Następnie poszatkuj w piórka czerwoną cebulę, pokrój oliwki oraz poszarp świeżą miętę. Całość wrzuć do dużej miski.
Przygotowanie sosu
Cztery łyżki oliwy wymieszaj z jedną łyżeczką miodu oraz dodaj sok z połowy cytryny. Wymieszaj całość oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej obficie sałatkę z arbuzem sosem i serwuj dobrze schłodzoną.
Ciekawe połącenie-arbuza owszem, bardzo lubimy ale zrobić z niego saatkę na ostro...nie pomyślałbym
OdpowiedzUsuńdruga twarz arbuza ;)
Usuń