Klasyka kuchni indyjskiej oczywiscie obejmuje w tym przepisie kurczaka ;) ale ciecierzyca jest produktem mięsozastępczym w diecie wegetarian i wegan, jej białko jest najbardziej zbliżone do mięsnego jeżeli chodzi o skład aminokwasowy. Więc ja po ciecierzycę chętnie sięgam, przede wszystkim dlatego, że bardzo ją lubię. Ale też , bo ograniczam mięso, a drób w szczególności. Hmmm po prawdzie to od 2 miesięcy przeszłam na wege i dobrze mi z tym.
Składniki sosu
łyżka oleju
nieduża cebula
ząbek czosnku
łyżeczka garam masala
pół łyżeczki kuminu, mielonego lub w ziarnach
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kolendry, mielonej lub w ziarnach
pół łyżeczki płatków chili, opcjonalnie lub do smaku
puszka pomidorów + puszka wody
4 łyżki mleczka kokosowego [ gęstej części ]
kolendra lub pietruszka do podania
Wykonanie
Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę [ nie musisz się starać krojąc, gdyż sos będziemy blendować ] i cały, obrany z łupiny ząbek czosnku
Dodaj wszystkie przyprawy i smaż przez kilka sekund mieszając. Następnie wlej pomidory z puszki i wodę [ lub bulion, jeśli masz pod ręką ]. Dopraw do smaku solą i gotuj na małym ogniu przez 15 minut
Dodaj mleczko kokosowe i odstaw na bok, aż trochę przestygnie, następnie przelej do kielicha blendera i zmiksuj na gładki sos [ możesz użyć też miksera ręcznego ]
Sos przelej z powrotem do garnka. Dodaj ciecierzycę i gotuj kolejne 5 minut
Podawaj z pietruszką, kolendrą lub aromatyczną oliwą. Aby ją przygotować, na łyżce oleju podsmaż delikatnie nasiona kolendry, kuminu, kozieradki i gorczycy.
Komentarze
Prześlij komentarz