Tika Masala z Ciecierzycą

Klasyka kuchni indyjskiej oczywiscie obejmuje w tym przepisie kurczaka ;) ale ciecierzyca jest produktem mięsozastępczym w diecie wegetarian i wegan, jej białko jest najbardziej zbliżone do mięsnego jeżeli chodzi o skład aminokwasowy. Więc ja po ciecierzycę chętnie sięgam, przede wszystkim dlatego, że bardzo ją lubię. Ale też , bo ograniczam mięso, a drób w szczególności. Hmmm po prawdzie to od 2 miesięcy przeszłam na wege i dobrze mi z tym. Składniki sosu łyżka oleju nieduża cebula ząbek czosnku łyżeczka garam masala pół łyżeczki kuminu, mielonego lub w ziarnach pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki kolendry, mielonej lub w ziarnach pół łyżeczki płatków chili, opcjonalnie lub do smaku puszka pomidorów + puszka wody 4 łyżki mleczka kokosowego [ gęstej części ] kolendra lub pietruszka do podania Wykonanie Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę [ nie musisz się starać krojąc, gdyż sos będziemy blendować ] i cały, obrany z łupiny ząbek czosnku Dodaj wszystkie przyprawy i smaż przez kilka sekund mieszając. Następnie wlej pomidory z puszki i wodę [ lub bulion, jeśli masz pod ręką ]. Dopraw do smaku solą i gotuj na małym ogniu przez 15 minut Dodaj mleczko kokosowe i odstaw na bok, aż trochę przestygnie, następnie przelej do kielicha blendera i zmiksuj na gładki sos [ możesz użyć też miksera ręcznego ] Sos przelej z powrotem do garnka. Dodaj ciecierzycę i gotuj kolejne 5 minut Podawaj z pietruszką, kolendrą lub aromatyczną oliwą. Aby ją przygotować, na łyżce oleju podsmaż delikatnie nasiona kolendry, kuminu, kozieradki i gorczycy.

Komentarze