serwowane w każdym znanym mi południowym kraju. Lubiene i zjadane przez dzieci. taka frittura ;) na szybko.
zawsze padało pytanie czy mogę kiedyś zrobić w domu. Mogę ;) i zrobiłam
mąka ryżowa
2 łyżeczki przyprawy chilli
sól morska
olej roślinny do głębokiego smażenia
10 gałązek kolendry lub natki pietruszki (opcjonalnie)
1/2 kg kalmarów, oczyszczonych
2 białka jajek, lekko ubite
DODATKI
CZOSNKOWY SOS AIOLI
FRYTKI
PRZYGOTOWANIE
Kalmary pokroić w wąskie paski, umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać mąkę, chilli i sól.
Rozgrzać olej w garnku (nie więcej niż do 3/4 wysokości) i delikatnie włożyć kolendrę (olej może pryskać). Smażyć przez 10 sekund aż będzie chrupiąca. Wyjąć na ręcznik papierowy.
Kalmary zanurzyć w białkach i obtoczyć w mącznej mieszance. Strzepnąć nadmiar mąki, np. na sitku. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju przez 1-2 minuty na lekko złoty kolor. Kalmary wkładać partiami, aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. Wyjmować na ręcznik papierowy.
Podawać posypane chrupiącą kolendrą, z frytkami, z sosem aioli oraz solą morską.
Komentarze
Prześlij komentarz