Smażone kalmary

serwowane w każdym znanym mi południowym kraju. Lubiene i zjadane przez dzieci. taka frittura ;) na szybko. zawsze padało pytanie czy mogę kiedyś zrobić w domu. Mogę ;) i zrobiłam mąka ryżowa 2 łyżeczki przyprawy chilli sól morska olej roślinny do głębokiego smażenia 10 gałązek kolendry lub natki pietruszki (opcjonalnie) 1/2 kg kalmarów, oczyszczonych 2 białka jajek, lekko ubite DODATKI CZOSNKOWY SOS AIOLI FRYTKI PRZYGOTOWANIE Kalmary pokroić w wąskie paski, umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać mąkę, chilli i sól. Rozgrzać olej w garnku (nie więcej niż do 3/4 wysokości) i delikatnie włożyć kolendrę (olej może pryskać). Smażyć przez 10 sekund aż będzie chrupiąca. Wyjąć na ręcznik papierowy. Kalmary zanurzyć w białkach i obtoczyć w mącznej mieszance. Strzepnąć nadmiar mąki, np. na sitku. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju przez 1-2 minuty na lekko złoty kolor. Kalmary wkładać partiami, aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. Wyjmować na ręcznik papierowy. Podawać posypane chrupiącą kolendrą, z frytkami, z sosem aioli oraz solą morską.

Komentarze