Makaron sojowy po tajsku

Bo lubie kulinarne eksperymenty 100 g cieniutkiego przezroczystego makaronu tzw. sojowego 125 g krewetek (lub kurczaka) 2 jajka 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 marchewka kawałek brokuła (ok. 1/4) 1/2 cebuli 2 dymki (biała i zielona część) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 2 ćwiartki cytryny SOS 3 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka brązowego cukru PRZYGOTOWANIE Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najczęściej: włożyć go do wrzątku i odcedzić po 5 minutach. Krewetki rozmrozić, oczyścić, osuszyć, oderwać ogonki. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem w proszku oraz olejem sezamowym (tak samo doprawić pokrojonego w kosteczkę kurczaka jeśli go używamy). Przygotować warzywa: marchewkę obrać i pokroić na cienkie ukośne plasterki, brokuła opłukać i posiekać, dymkę pokroić na plasterki, cebulę w piórka, czosnek obrać i zgrubnie posiekać. Przygotować sos mieszając składniki w miseczce. Rozgrzać łyżkę oleju kokosowego w woku lub dużej patelni. Wrzucić krewetki i smażyć przez ok. 1 minutę, co chwilę zamieszać. Przesunąć na brzeg woka a w wolne miejsce wlać roztrzepane widelcem jajka. Gdy jajka się zetną wymieszać z krewetkami i wyłożyć na talerz. Do woka włożyć drugą łyżkę oleju kokosowego i podsmażyć wszystkie warzywa oprócz zielonych części dymki, smażyć mieszając co chwilę łopatką, przez ok. 5 minut. Włożyć z powrotem krewetki z jajkiem oraz makaron. Polać sosem i wymieszać, cały czas podgrzewać. Gdy całość będzie gorąca dodać zieloną dymkę i wymieszać. Podawać z cząstką cytryny.

Komentarze

  1. I tu różnica-my jak inżynier Mamoń-lubimy dania które jż znamy, no do bra, mogą być nowe sałatki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz