niedawno gościliśmy w Rzymie, mieście Carbonary i ....Cacio e Pepe , dwóch wyśmienitych makaronów spagetti. Cacio to ...nic innego jak ser, regionalny, owczy z Lacjum- Percorino Romano. Pepe - pieprz. I to tyle jeżeli chodzi o składniki do sosu. Proste ? niekoniecznie - sztuka jest go zagęcić , a nie ściąć
160 g Makaron Spaghetti
100 g Ser Pecorino D.O.P.
1 łyżeczka Pieprz w ziarnach
Opis wykonania
Potrzebujesz tylko 3 składników (i odrobiny umiejętności) aby poczuć się jak w prawdziwej trattorii :)
Sposób przyrządzenia: Wstaw wodę na makaron. Do wrzącej wody wrzuć spaghetti. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Pieprz zmiel grubo młynkiem lub rozdrobnij w moździerzu. Ok 2 minut przed końcem gotowania makaronu na suchej patelni podgrzej mocno pieprz. Z garnka z makaronem odlej szklankę wody, po czym większą jej częścią zalej pieprz na patelni. Pozwól wodzie zredukować się mniej więcej do połowy objętości po czym ściągnij patelnię z gazu. Odlej makaron. daj mu odpocząć i przestygnąć jakieś 30 sekund. Do wody z pieprzem wsyp starty ser (zostaw odrobinę do wykończenia dania). Pamiętaj, że patelnia nie może być za gorąca, jeśli temperatura będzie zbyt wysoka z sera wytrąci się białko i zrobią się kluchy. Mieszaj, mieszaj, mieszaj. Po uzyskaniu odpowiedniej, kremowej konsystencji dołóż do sosu makaron
Odrobina umiejętności kulinarnych...wiesz co nawet się nie będę kompromitował z opisem swoich.....
OdpowiedzUsuńno cóz , po to masz zone ;)
Usuń