Tabbouleh

Tabbouleh już robiłam, w wersji ze szparagami. Bo ta sałatka niejedną ma twarz. Wersja najbardziej saute - to pietruszka zielona, kasza i pomidory. Taka jak tutaj. Pyszna. Lekka i sycąca. Ja zamiast kaszy bulgur dodałam mieszankę kaszy bulgur z quinoa , wiec już w ogóle super-food wychodzi. 35 g surowej kaszy bulgur 1 duży pęczek natki pietruszki 1 pomidor 2 gałązki szczypiorku szczypta cynamonu 2 łyżki oliwy sok z 1 cytryny sól i zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE Ugotować kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i włożyć do miski. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i oderwać listki od gałązek. Drobno posiekać, dodać do miski z kaszą. Pomidora pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, usunąć nasiona z komór. Pozostały miąższ pokroić najpierw na paski, następnie w kosteczkę. Włożyć do miski ze składnikami. Dodać posiekany szczypiorek, cynamon, oliwę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można podawać do dań mięsnych,

Komentarze

Prześlij komentarz