Tak, ryby niepodzielnie rządzą. Delikatne w smaku, w soczyście pomidorowej oprawie. Idealne na lato, które teraz mamy za oknem. Pomidory, w końcu smakują jak pomidory - słońcem, ciepłem, latem.
SKŁADNIKI
2 kawałki filetu z dorsza, bez skóry, może być mrożony (około 150 g)
do podania: purée z ugotowanych ziemniaków
POMIDOROWE PESTO:
1 szklanka pomidorków koktajlowych (około 180 g)
3 kawałki suszonych pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
1/2 łyżeczki pasty chili
10 listków bazylii
SAŁATKA Z POMIDORKÓW:
kilka pomidorków koktajlowych (około 70 g)
kilka czarnych oliwek
kilka listków bazylii
1 łyżka oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
1 łyżeczka soku z cytryny
Filety z dorsza rozmrozić jeśli były mrożone, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i doprawić solą oraz pieprzem.
Sałatka z pomidorków koktajlowych: Pomidorki przekroić na połówki, wymieszać z pokrojonymi oliwkami, poszarpaną bazylią, oliwą, sokiem z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem.
Pomidorowe pesto: Do rondelka włożyć pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, obrany i przepołowiony czosnek, oliwę, pastę chili. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez około 3 minuty. Na koniec dodać bazylię i wszystko zmiksować blenderem na pastę (najlepiej przełożyć do wysokiego plastikowego pojemnika i dopiero wtedy zmiksować, inaczej sos może bardzo pryskać podczas miksowania).
Sos umieścić z powrotem w rondelku i zagotować, zmniejszyć ogień, włożyć filety z dorsza i gotować pod przykryciem przez około 4-5 minut, w zależności od grubości filetów. Mniej więcej w połowie gotowania przewrócić filety na drugą stronę.
Podawać na purée ziemniaczanym z sałatką z pomidorków.
WSKAZÓWKI
Pomidorki koktajlowe można zastąpić zwykłym większym pomidorem pokrojonym w kostkę.
Komentarze
Prześlij komentarz