Ryba w pomidorowym pesto

Tak, ryby niepodzielnie rządzą. Delikatne w smaku, w soczyście pomidorowej oprawie. Idealne na lato, które teraz mamy za oknem. Pomidory, w końcu smakują jak pomidory - słońcem, ciepłem, latem. SKŁADNIKI 2 kawałki filetu z dorsza, bez skóry, może być mrożony (około 150 g) do podania: purée z ugotowanych ziemniaków POMIDOROWE PESTO: 1 szklanka pomidorków koktajlowych (około 180 g) 3 kawałki suszonych pomidorów w zalewie 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami 1/2 łyżeczki pasty chili 10 listków bazylii SAŁATKA Z POMIDORKÓW: kilka pomidorków koktajlowych (około 70 g) kilka czarnych oliwek kilka listków bazylii 1 łyżka oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami 1 łyżeczka soku z cytryny Filety z dorsza rozmrozić jeśli były mrożone, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i doprawić solą oraz pieprzem. Sałatka z pomidorków koktajlowych: Pomidorki przekroić na połówki, wymieszać z pokrojonymi oliwkami, poszarpaną bazylią, oliwą, sokiem z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Pomidorowe pesto: Do rondelka włożyć pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, obrany i przepołowiony czosnek, oliwę, pastę chili. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez około 3 minuty. Na koniec dodać bazylię i wszystko zmiksować blenderem na pastę (najlepiej przełożyć do wysokiego plastikowego pojemnika i dopiero wtedy zmiksować, inaczej sos może bardzo pryskać podczas miksowania). Sos umieścić z powrotem w rondelku i zagotować, zmniejszyć ogień, włożyć filety z dorsza i gotować pod przykryciem przez około 4-5 minut, w zależności od grubości filetów. Mniej więcej w połowie gotowania przewrócić filety na drugą stronę. Podawać na purée ziemniaczanym z sałatką z pomidorków. WSKAZÓWKI Pomidorki koktajlowe można zastąpić zwykłym większym pomidorem pokrojonym w kostkę.

Komentarze