Ryba w peperonacie

Jakie to było dobre....smak mnie zaskoczył, tak pozytywnie, że muszę przyznać ,że to jedna ze smaczniejszych rzeczy jaką jadłam ostatnio i jedna ze smaczniejszych na moim blogu. po prostu bomba. Bagietką wylizałam wszystkie pozostałości sosu. Co porzebujemy : 2 małe papryki (żółta i czerwona lub w jednym kolorze) 1 duża papryczka chilli (opcjonalnie, jeśli mamy ochotę na pikantną wersję dania) 150 g filetów białej ryby bez skóry i ości, np. dorsza, soli, halibuta lub okonia nilowego (użyłam tego ostatniego) 1 łyżeczka startej skórki z cytryny oliwa extra vergine, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 400 g pomidorów 4 kawałki suszonych pomidorów wraz z zalewą świeża bazylia lub natka pietruszki do podania, opcjonalnie: bagietka PRZYGOTOWANIE Paprykę pokroić na kawałki, wykroić gniazda nasienne. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Rozgrzać patelnię grillową i włożyć papryki, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i grillować na większym ogniu co jakiś czas przewracając aż papryka pokryje się czarnymi paskami i będzie miękka. Pod koniec można wlać na patelnię 1/4 szklanki wody, przykryć folią i jeszcze chwilę grillować. Posypać solą morską i pieprzem. Paprykę można też upiec w piekarniku (funkcja grilla, około 20 minut). W międzyczasie opłukać i osuszyć rybę, sprawdzić czy nie ma ości, pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i wysmarować skórką z cytryny i 1 łyżką oliwy extra vergine. Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie, wyjąć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki usuwając sok i nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Włożyć na rozgrzaną zwykłą patelnię, doprawić solą oraz pieprzem i na większym ogniu odparować gotując przez około 5 minut, w połowie gotowania dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory oraz 4 łyżki oliwy ze słoiczka. Następnie dodać paprykę z patelni. Do sosu włożyć kawałki ryby, przykryć i dusić na średnio małym ogniu przez około 3 - 7 minut, aż mięso nie będzie już surowe w środku (czas duszenia zależy od rodzaju ryby i grubości filetów). Dodać posiekaną bazylię lub natkę pietruszki, skropić dodatkową oliwą extra vergine i doprawić w razie konieczności solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać np. z kawałkami opieczonej w tosterze i przetartej ząbkiem czosnku bagietki.

Komentarze

  1. cZEKAJ..A CZYM SIĘ różni peperonata od marynaty? i jaką rybę do tego użyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sposobem przygotowania - w marynacie zostawia się mięso , ryby, warzywa by naszły smakiem
      peperonatę - griluje na szybko i wrzuca tu rybę na szybkie przetarcie smaków, by nie tracić witamin

      biała . Ja akurat lubię dorsza

      Usuń

Prześlij komentarz