Nie ukrywając azjatyckie makarony lubimy, nie mniej niż włoskie. Pożywne, szybkie do przygotowania, aromatyczne i kolorowe.
SKŁADNIKI
2 łyżki oleju roślinnego
200 g mielonego mięsa drobiowego
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
szczypta mielonego białego pieprzu
4 liście kapusty pak choi (można zastąpić pekińską)
1/2 czerwonej papryki
200 g makaronu świeżego Udon lub Ramen
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sezam lub orzeszki ziemne
SOS
1/4 szklanki bulionu lub wody
1 łyżka tahini lub masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu chili
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzać wok z olejem, włożyć mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, obrany i drobno starty imbir, sól i pieprz. Smażać na dużym ogniu co chwilę mieszając, mniej więcej przez ok. 8 minut.
Dodać pokrojone liście pak choi i pokrojoną na kawałeczki paprykę. Smażyć mieszając przez ok. 2 - 3 minuty.
Przygotować sos mieszając wszystkie składniki: gorący bulion, pastę tahini, sos sojowy, sos chili.
Do woka z mięsem i warzywami dodać ugotowany makaron i wymieszać.
Wlać sos, wymieszać i podgrzać. Posypać szczypiorkiem i sezamem lub orzeszk
Kolorowe? Aromatyczne? dla mnie to zalatuje chemią z zupek ;-(
OdpowiedzUsuńo nie mój drogi, wszystko świeże produkty -papryka, kapusta ...makaron na mące ryżowej , wiec bezglutenowe
Usuń