Noodle z mięsem drobiowym

Nie ukrywając azjatyckie makarony lubimy, nie mniej niż włoskie. Pożywne, szybkie do przygotowania, aromatyczne i kolorowe. SKŁADNIKI 2 łyżki oleju roślinnego 200 g mielonego mięsa drobiowego 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru szczypta mielonego białego pieprzu 4 liście kapusty pak choi (można zastąpić pekińską) 1/2 czerwonej papryki 200 g makaronu świeżego Udon lub Ramen 2 łyżki posiekanego szczypiorku sezam lub orzeszki ziemne S​OS 1/4 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka tahini lub masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu chili PRZYGOTOWANIE Rozgrzać wok z olejem, włożyć mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, obrany i drobno starty imbir, sól i pieprz. Smażać na dużym ogniu co chwilę mieszając, mniej więcej przez ok. 8 minut. Dodać pokrojone liście pak choi i pokrojoną na kawałeczki paprykę. Smażyć mieszając przez ok. 2 - 3 minuty. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki: gorący bulion, pastę tahini, sos sojowy, sos chili. Do woka z mięsem i warzywami dodać ugotowany makaron i wymieszać. Wlać sos, wymieszać i podgrzać. Posypać szczypiorkiem i sezamem lub orzeszk

Komentarze

  1. Kolorowe? Aromatyczne? dla mnie to zalatuje chemią z zupek ;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o nie mój drogi, wszystko świeże produkty -papryka, kapusta ...makaron na mące ryżowej , wiec bezglutenowe

      Usuń

Prześlij komentarz