Krem z batató juz gościł na moim stole, ale zawsze można coś w przepisie zmienić. Pieczenie na blasze zmienia smak. A dodatek chipsów z choriro to już majstersztyk. Lekko słodka papka zaostrzona chrupiącym, piekielnie sotrym mięsem ...klasa
1 kg batatów
1 cebula
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
250 g kiełbasy chorizo suszonej
4 ząbki czosnku
1 litr bulionu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
szczypta chili
do podania np. śmietana kwaśna lub słodka, płatki chili, listki kolendry, nachosy
NIE WYGASZAJ
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty obrać, pokroić w kostkę i położyć na dużej blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia.
Do batatów dodać obraną i pokrojoną na ok. 2 cm kawałki cebulę. Całość doprawić solą, pieprzem i skropić 2 łyżkami oliwy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości przez ok. 20 minut.
W międzyczasie obrać kiełbasę z cienkiej błonki, pokroić w kosteczkę, włożyć na patelnię i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
W szerokim dużym garnku na 1 łyżce oliwy delikatnie podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać upieczone bataty z cebulą i zalać gorącym bulionem. Doprawić papryką słodką, wędzoną, chili, pieprzem i ewentualnie solą. Gotować przez ok. 5 minut.
Zmiksować na krem, podawać z kleksem śmietany, smażonym chorizo i innymi wybranymi dodatkami.
Żadnych zup-kremów ;-)
OdpowiedzUsuń