Gumbo

Jak ma sié ochotę na coś lekkiego i jednocześnie pożywnego. To świetny pomysł. SKŁADNIKI 3 - 4 PORCJE 350 g krewetek 150 g chorizo 750 ml bulionu drobiowego WARZYWA 1 mała cebula 300 g papryki (np. różnokolorowej) 3 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku ZASMAŻKA 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej PRZYPRAWY po 1 łyżeczce suszonego oregano i tymianku po 1/2 łyżeczki soli, wędzonej papryki i granulowanego czosnku 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne szczypta mielonego oraz białego pieprzu DODATKI 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki soku z cytryny posiekany szczypiorek i natka 200 g ryżu Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, oczyścić i usunąć pancerze. Z chorizo zdjąć osłonkę, pokroić w plasterki i podsmażyć na małym ogniu do zrumienienia. Bulion zagotować. Przygotować warzywa: cebulę posiekać, paprykę i seler naciowy pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć. Przygotować zasmażkę: w garnku roztopić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając przez kilka minut podsmażać do uzyskania orzechowego koloru. Do zasmażki dodać wszystkie warzywa i dalej podsmażać na małym ogniu przez ok. 10 minut mieszając co jakiś czas. Gdy warzywa zmiękną dodać podsmażone chorizo wraz z wytopionym tłuszczem oraz wszystkie przyprawy, wymieszać. Wlać gorący bulion, dodać sos Worcesthershire i sok z cytryny, zagotować. Dodać krewetki i gotować na małym ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty. Podawać z ryżem posypując posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Komentarze

  1. Lekka i pożywna to jest zupka chińska ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jednak pozostane przy zywnosci , nie produktach chemicznych

      Usuń

Prześlij komentarz