choć gulasz i zupa gulaszowa kojarzy się z mięsem, oryginalnie takim nie był. To danie pasterskie, z warzyw z cebuli, warzyw korzennych i papryki. Na smalcu.
wiec takie i to danie- gulaszowe, ale bezmiésne
Wegański gulasz węgierski
Składniki na pastę gulaszową:
2 cebule
4 łyżki oleju
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka nasion kminku
szczypta soli i cukru
2/3 szklanki wody
Składniki na gulasz:
2 marchewki / 500 g
1/3 selera / 250 g
1 pietruszka / 150 g
3 – 4 łyżki oleju
500 g pieczarek
1 szklanka czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
1 – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki sosu sojowego
sól
do podania: bułeczka lub ulubiona kasza
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półksiężyce. Na dnie patelni (do której macie pokrywkę) rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, czyli do momentu, aż zacznie robić się przezroczysta. Następnie dodać przyprawy i smażyć na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Po upływie tego czasu do cebuli z przyprawami wlać wodę, patelnię przykryć i dusić wszystko przez 10 minut.
W tym czasie marchewki, seler i pietruszki obrać, a następnie pokroić w grubą kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki lub połówki.
Z ugotowanej cebuli zrobić pastę: wszystko przelać do kubeczka blendera i zblendować.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i dodać pokrojone warzywa korzeniowe. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu, przez pierwsze 2 minuty nie mieszać, a potem mieszać jak najrzadziej – warzywa mają się zrumienić i być złote.
Po upływie tego czasu, kiedy warzywa będą złote i lekko miękkie dodać pieczarki, wymieszać aby znalazły się bliżej dna garnka i smażyć tak jak warzywa korzeniowe, czyli na chwilę je zostawić. Potem smażyć jeszcze 4 – 5 minut, mieszając jak najrzadziej.
Do miękkich warzyw dodać pastę, czerwone wino, bulion i sos sojowy. Przykryć i gotować przez 10 minut, na koniec doprawić solą. Jeśli jest za rzadki, pogotować kolejne 5 – 10 minut bez pokrywki. Podawać tradycyjnie z bułeczką, kluskami albo z ulubioną kaszą, do tego bardzo dobrze smakuje z kiszonymi ogórkami.
Aniu..żadnych wege. Jesteśmy normalni mięsożercy, wege kojarzą się nam z anią lewandowską ;-)
OdpowiedzUsuńa aspekt finansowy ? nie przekonuje cie?
Usuń