Wegański gulasz węgierski

choć gulasz i zupa gulaszowa kojarzy się z mięsem, oryginalnie takim nie był. To danie pasterskie, z warzyw z cebuli, warzyw korzennych i papryki. Na smalcu. wiec takie i to danie- gulaszowe, ale bezmiésne Wegański gulasz węgierski Składniki na pastę gulaszową: 2 cebule 4 łyżki oleju 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka nasion kminku szczypta soli i cukru 2/3 szklanki wody Składniki na gulasz: 2 marchewki / 500 g 1/3 selera / 250 g 1 pietruszka / 150 g 3 – 4 łyżki oleju 500 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego 1 – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki sosu sojowego sól do podania: bułeczka lub ulubiona kasza Przygotowanie: Cebulę pokroić w półksiężyce. Na dnie patelni (do której macie pokrywkę) rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, czyli do momentu, aż zacznie robić się przezroczysta. Następnie dodać przyprawy i smażyć na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Po upływie tego czasu do cebuli z przyprawami wlać wodę, patelnię przykryć i dusić wszystko przez 10 minut. W tym czasie marchewki, seler i pietruszki obrać, a następnie pokroić w grubą kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki lub połówki. Z ugotowanej cebuli zrobić pastę: wszystko przelać do kubeczka blendera i zblendować. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i dodać pokrojone warzywa korzeniowe. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu, przez pierwsze 2 minuty nie mieszać, a potem mieszać jak najrzadziej – warzywa mają się zrumienić i być złote. Po upływie tego czasu, kiedy warzywa będą złote i lekko miękkie dodać pieczarki, wymieszać aby znalazły się bliżej dna garnka i smażyć tak jak warzywa korzeniowe, czyli na chwilę je zostawić. Potem smażyć jeszcze 4 – 5 minut, mieszając jak najrzadziej. Do miękkich warzyw dodać pastę, czerwone wino, bulion i sos sojowy. Przykryć i gotować przez 10 minut, na koniec doprawić solą. Jeśli jest za rzadki, pogotować kolejne 5 – 10 minut bez pokrywki. Podawać tradycyjnie z bułeczką, kluskami albo z ulubioną kaszą, do tego bardzo dobrze smakuje z kiszonymi ogórkami.

Komentarze

  1. Aniu..żadnych wege. Jesteśmy normalni mięsożercy, wege kojarzą się nam z anią lewandowską ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz