Spagetti al Capone

Dysponując w lodówce mięsem mielonym, a w kuchennych szafkach pomidorami pelati i spagetti można podać kilka potraw- mielone kotlety, pulpety w sosie pomidorowym, spagetti a la pomodoro czy spagetti bolonaise. Ja wybrałam najbardziej pracochłonną wersję o nieco kontrowersyjnej nazwie i pochodzeniu. Bo każdy Włoch ze słonecznej Italii tej potrawy się wyprze. To potrawa Włochów-Imigrantów - 2-3 pokolenia w USA. Ba, serwują ją nawet w słynnym Ojcu Chrzestnym ;) Na okrętkę wróciła do Europy i serwowana jest wyłącznie na Sycylii jako ciekawostka kulinarna. Bo przecież nie w szanujących się włoskich restauracjach kontynentu ;) Niemniej danie to smaczne, urozmaicajace kuchnie i jak się nie jest ortodoksyjnym Włochem ;) zajadanie się nim jest przyjemnością SKŁADNIKI 1 mały ziemniak 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego* 1 mała cebula 5 gałązek natki pietruszki 1 małe jajko mąka, oliwa extra vergine 500 ml przecieru pomidorowego (passaty z butelki) kilka liści bazylii po ok. 75 g makaronu na porcję świeżo starty parmezan lub grana padano sól, pieprz, cukier mąka do obtoczenia PRZYGOTOWANIE Ziemniaka obrać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie odparować i rozgnieść praską na puree. Jeśli sami mielimy mięso, możemy od razu zmielić cebulę i listki natki. Jeśli mamy gotowe już zmielone mięso, dodajemy do niego obraną i startą na drobnej tarce cebulę i drobno posiekane listki natki. Mięso wymieszać i wyrobić dodając puree ziemniaczane, sól i pieprz do smaku oraz jajko. Wilgotnymi dłońmi odrywać po około pół łyżki mięsa i odkładać na deskę. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące. W międzyczasie nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente. Gdy wszystkie kuleczki będą już uformowane, rozgrzać dużą patelnię z 4 łyżkami oliwy, stopniowo wkładać pulpeciki i smażyć do czasu aż będą dobrze zrumienione. Dopiero wtedy przewrócić je na drugą stronę podważając delikatnie łopatką. Po ponownym dokładnym podsmażeniu zrumieniać jeszcze z innych stron. W sumie smażymy przez ok. 10 - 12 minut. Zrobić miejsce na patelni przesuwając delikatnie część pulpecików. W wolne miejsce wlać przecier pomidorowy, doprawić go solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Dodać posiekaną bazylię, wymieszać i rozprowadzić sos po całej patelni. Po zagotowaniu przykryć patelnię pokrywą i gotować jeszcze przez ok. 5 - 8 minut aż sos będzie gęsty. Jeśli jest za bardzo gęsty, można rozcieńczać go wodą z makaronu lub zwykłą wodą. Pulpeciki podawać z makaronem i tartym serem. Potrawę można przygotować wcześniej i odgrzewać.

Komentarze

  1. Spagetti-ok;ale czekaj, czemu mają się włosi tej potrawy wypierać? Zawsze myslałem,e jest to rdzennie włoska potrawa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spagetti to nie potrawa , a typ makaronu
      bo pulpety nie sá włoskie i w ogóle pulpety łączyć z makaronem ?
      hamburgery wkladać do sosu
      nie, z kuchnią włoską niewiele ma to wspólnego


      to jakby ryż z jabłkami uznać za potrawą chińską, bo ryż ...

      Usuń
  2. Spagetti z mielonym myslałem, że to klasyka włoska do tego czerwone wino...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ale to miéso nie jest wczeniej opanierowae i opieczone w kulkach
      dla włochów ma znaczenia jaki typ makaronu do czego i nie każdy sos do wszystkiego
      a ty chcesz by coś tak niejadalnego jak pulpety lądowało w kultowym danie

      Usuń

Prześlij komentarz