Dysponując w lodówce mięsem mielonym, a w kuchennych szafkach pomidorami pelati i spagetti można podać kilka potraw- mielone kotlety, pulpety w sosie pomidorowym, spagetti a la pomodoro czy spagetti bolonaise. Ja wybrałam najbardziej pracochłonną wersję o nieco kontrowersyjnej nazwie i pochodzeniu.
Bo każdy Włoch ze słonecznej Italii tej potrawy się wyprze. To potrawa Włochów-Imigrantów - 2-3 pokolenia w USA. Ba, serwują ją nawet w słynnym Ojcu Chrzestnym ;)
Na okrętkę wróciła do Europy i serwowana jest wyłącznie na Sycylii jako ciekawostka kulinarna. Bo przecież nie w szanujących się włoskich restauracjach kontynentu ;)
Niemniej danie to smaczne, urozmaicajace kuchnie i jak się nie jest ortodoksyjnym Włochem ;) zajadanie się nim jest przyjemnością
SKŁADNIKI
1 mały ziemniak
400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego*
1 mała cebula
5 gałązek natki pietruszki
1 małe jajko
mąka, oliwa extra vergine
500 ml przecieru pomidorowego (passaty z butelki)
kilka liści bazylii
po ok. 75 g makaronu na porcję
świeżo starty parmezan lub grana padano
sól, pieprz, cukier
mąka do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaka obrać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie odparować i rozgnieść praską na puree.
Jeśli sami mielimy mięso, możemy od razu zmielić cebulę i listki natki. Jeśli mamy gotowe już zmielone mięso, dodajemy do niego obraną i startą na drobnej tarce cebulę i drobno posiekane listki natki. Mięso wymieszać i wyrobić dodając puree ziemniaczane, sól i pieprz do smaku oraz jajko.
Wilgotnymi dłońmi odrywać po około pół łyżki mięsa i odkładać na deskę. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące. W międzyczasie nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente.
Gdy wszystkie kuleczki będą już uformowane, rozgrzać dużą patelnię z 4 łyżkami oliwy, stopniowo wkładać pulpeciki i smażyć do czasu aż będą dobrze zrumienione. Dopiero wtedy przewrócić je na drugą stronę podważając delikatnie łopatką. Po ponownym dokładnym podsmażeniu zrumieniać jeszcze z innych stron. W sumie smażymy przez ok. 10 - 12 minut.
Zrobić miejsce na patelni przesuwając delikatnie część pulpecików. W wolne miejsce wlać przecier pomidorowy, doprawić go solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Dodać posiekaną bazylię, wymieszać i rozprowadzić sos po całej patelni. Po zagotowaniu przykryć patelnię pokrywą i gotować jeszcze przez ok. 5 - 8 minut aż sos będzie gęsty. Jeśli jest za bardzo gęsty, można rozcieńczać go wodą z makaronu lub zwykłą wodą.
Pulpeciki podawać z makaronem i tartym serem. Potrawę można przygotować wcześniej i odgrzewać.
Spagetti-ok;ale czekaj, czemu mają się włosi tej potrawy wypierać? Zawsze myslałem,e jest to rdzennie włoska potrawa.
OdpowiedzUsuńspagetti to nie potrawa , a typ makaronu
Usuńbo pulpety nie sá włoskie i w ogóle pulpety łączyć z makaronem ?
hamburgery wkladać do sosu
nie, z kuchnią włoską niewiele ma to wspólnego
to jakby ryż z jabłkami uznać za potrawą chińską, bo ryż ...
Spagetti z mielonym myslałem, że to klasyka włoska do tego czerwone wino...
OdpowiedzUsuńno ale to miéso nie jest wczeniej opanierowae i opieczone w kulkach
Usuńdla włochów ma znaczenia jaki typ makaronu do czego i nie każdy sos do wszystkiego
a ty chcesz by coś tak niejadalnego jak pulpety lądowało w kultowym danie