Shoarma

By filat z kurczaka nie by nudny Składniki na domową shoarmę z kurczaka: podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg) 3 łyżki oleju pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki curry pół łyżeczki suszonego czosnku spora szczypta kminu rzymskiego spora szczypta imbiru spora szczypta gałki muszkatołowej spora szczypta kurkumy szczypta cynamonu szczypta czarnego pieprzu spora szczypta soli Przygotowanie Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w paski. Olej mieszamy z wszystkimi przyprawami. W tak powstałej marynacie zanurzamy kawałki kurczaka i mieszamy dokładnie. Kurczaka w marynacie odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-4 minuty, co chwilkę mieszając, aby się nie przypalił.

Komentarze

  1. Ok, danie fajne, wygląda smacznie, tylko skąd ta dziwna nazwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od mieszanki przypraw stosowanych w kuchni arabskiej

      Usuń

Prześlij komentarz