By filat z kurczaka nie by nudny
Składniki na domową shoarmę z kurczaka:
podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg)
3 łyżki oleju
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki suszonego czosnku
spora szczypta kminu rzymskiego
spora szczypta imbiru
spora szczypta gałki muszkatołowej
spora szczypta kurkumy
szczypta cynamonu
szczypta czarnego pieprzu
spora szczypta soli
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w paski. Olej mieszamy z wszystkimi przyprawami. W tak powstałej marynacie zanurzamy kawałki kurczaka i mieszamy dokładnie. Kurczaka w marynacie odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-4 minuty, co chwilkę mieszając, aby się nie przypalił.
Ok, danie fajne, wygląda smacznie, tylko skąd ta dziwna nazwa?
OdpowiedzUsuńod mieszanki przypraw stosowanych w kuchni arabskiej
Usuń