tak zwana szybka kuchnia bez zakupów, z tego co w lodówce zostało, a w święta sklepy zamknięte
SKŁADNIKI
600 g filetu z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy curry
po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy
2 łyżki oliwy
1/2 mniejszej cebuli
1 mała marchewka
1/2 papryki
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 łyżka mąki
150 ml bulionu (np. z kostki BIO)
150 ml śmietanki 18% do zup i sosów lub mleka kokosowego
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka poporcjować: odkroić polędwiczkę, pozostałą część filetu przekroić poziomo na 2 cieńsze filety. Dodatkowo, większą część przekroić na 2 mniejsze kawałki.
Kurczaka doprawić solą, pieprzem, przyprawą curry, papryką i kurkumą, następnie wysmarować 1 łyżką oliwy. Można odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić na "zapałki". Paprykę pokroić na krótkie paseczki. Czosnek i imbir zetrzeć na drobnej tarce.
Filety obtoczyć w 1 łyżce mąki. Rozgrzać dużą patelnię z pozostałą 1 łyżką oliwy. Wkładać stopniowo kurczaka, podsmażać po ok. 2 - 3 minuty z każdej strony. Po obsmażeniu wyjąć mięso na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną cebulę, posiekaną marchewkę, paprykę oraz starty czosnek i imbir. Często mieszając smażyć przez ok. 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną.
Wlać gorący bulion i zagotować. Kurczaka włożyć z powrotem na patelnię pomiędzy warzywa. Gotować przez ok. 2 minuty, raz przewracając mięso w trakcie gotowania.
Wlać śmietankę lub mleko kokosowe, wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty, potrząsając patelnią w trakcie gotowania celem mieszania składników.
Wy7gląda nienajgorzej, mu kurczaka raczej robimy na szybko pieczonego do sałatki.
OdpowiedzUsuńjak kotleta ?
Usuń