Kurczak w sosie curry

tak zwana szybka kuchnia bez zakupów, z tego co w lodówce zostało, a w święta sklepy zamknięte SKŁADNIKI 600 g filetu z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy curry po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy 2 łyżki oliwy 1/2 mniejszej cebuli 1 mała marchewka 1/2 papryki 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1 łyżka mąki 150 ml bulionu (np. z kostki BIO) 150 ml śmietanki 18% do zup i sosów lub mleka kokosowego PRZYGOTOWANIE Kurczaka poporcjować: odkroić polędwiczkę, pozostałą część filetu przekroić poziomo na 2 cieńsze filety. Dodatkowo, większą część przekroić na 2 mniejsze kawałki. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, przyprawą curry, papryką i kurkumą, następnie wysmarować 1 łyżką oliwy. Można odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić na "zapałki". Paprykę pokroić na krótkie paseczki. Czosnek i imbir zetrzeć na drobnej tarce. Filety obtoczyć w 1 łyżce mąki. Rozgrzać dużą patelnię z pozostałą 1 łyżką oliwy. Wkładać stopniowo kurczaka, podsmażać po ok. 2 - 3 minuty z każdej strony. Po obsmażeniu wyjąć mięso na talerz. Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną cebulę, posiekaną marchewkę, paprykę oraz starty czosnek i imbir. Często mieszając smażyć przez ok. 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną. Wlać gorący bulion i zagotować. Kurczaka włożyć z powrotem na patelnię pomiędzy warzywa. Gotować przez ok. 2 minuty, raz przewracając mięso w trakcie gotowania. Wlać śmietankę lub mleko kokosowe, wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty, potrząsając patelnią w trakcie gotowania celem mieszania składników.

Komentarze

Prześlij komentarz