jestem zdecydowaná fanká brukselki, więc każdy napotkany przepis na małe kapustki jest wart wypróbowania. Curry też.
Brukselka: 400g
Cebula: 0.5 duża
Czosnek: 1.5 ząbki
Cukier: 0.5 łyżeczka
Olej: 1 łyżki
Orzechy nerkowca: 1 garści
Czerwona pasta curry: 1.5 łyżeczki
Curry w proszku: 1.5 łyżeczki
Mrożony groszek: 200g
Pomidory w puszce: 200g
Mleczko kokosowe: 200g
Sos sojowy: 1 łyżki
1
Ugotuj brukselkę al dente. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, posiekaj czosnek i smaż w garnku o grubym dnie na średnim ogniu z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
2
Dodaj orzechy nerkowca oraz pastę i przyprawę curry, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj groszek, pomidory w puszce, mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
3
Do garnka dorzuć ugotowaną wcześniej brukselkę, dopraw do smaku solą i... ZAJADAJ. Smacznego!
Hmmm a jak się nie jadło w życiu brukselki? ;-) a maksimum to kapusta stożkowa? ;-)
OdpowiedzUsuńto wiele się w życiu traci.....nie rozszerzając gamy poznawczej
Usuń