Udka z kurczaka z porem i marchewká

Cóz nie jest to danie typowo Wigilijne, ale kto mi zabroni ;) 5 udek kurczaka 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do kurczaka lub grillowej 1 łyżka oliwy 1/2 cytryny 2 marchewki 4 ziemniaki 1 por 2 gałązki rozmarynu 25 g masła N PRZYGOTOWANIE Udka doprawić solą, pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą (pamiętając o doprawieniu mięsa również pod skórką). Wysmarować oliwą i odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas. Ułożyć z zachowaniem odstępów w większej formie lub blaszce do pieczenia. Na wierzchu każdego udka położyć po pół plasterka cytryny, obłożyć listkami rozmarynu. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić na plastry. Odciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część pokroić na plastry. Warzywa ułożyć wkoło udek, doprawić je solą i pieprzem. Mięso i warzywa posmarować roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez ok. 50 minut.

Komentarze

  1. nA wIGILIĘ NIE;ALE NA bOŻE nARODZENIE...CZEMU NIE ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wigilia czym się różni od bożego narodzenia ? to drugie jest świątem ;)

      Usuń

Prześlij komentarz