do tych kolorów na talerzu oczy same się śmieją. A sos gotowiec kupiłam w pobliskim sklepiku, choć można też prosto zrobić
120 g makaronu mie lub chow mein
200 g filetu kurczaka (1 sztuka)
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
1 mała cebula
1/2 małego brokuła
1 mała czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
1 łyżka sezamu
SOS TERIYAKI
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
2 łyżki wody
1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego
1 łyżka drobno startego imbiru
1 starty ząbek czosnku
1 łyżka oleju sezamowego (można pominąć)
PRZYGOTOWANIE
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i przelać wodą.
Filet z kurczka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z mąką.
W oddzielnej miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu.
Rozgrzać wok lub głęboką dużą patelnię. Wlać olej i gdy będzie gorący włożyć kurczaka. Obsmażyć na większym ogniu (ok. 2 minuty), następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć mieszając przez ok. 1 minutę.
Dodać pokrojone na małe kawałki różyczki brokuła oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszając smażyć przez ok. 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, ale pozostaną ciągle jędrne. Pod koniec dodać kukurydzę.
Dodać makaron i mieszając smażyć jeszcze przez minutę. Wlać sos i energicznie mieszając chwilę podgrzać. Wyłożyć na talerze, posypać lekko uprażonym sezamem.
Czekaj czekaj nodle to mi się kojarzą z makaronem z chińskich zupek-to o to chodzi?
OdpowiedzUsuńnoodle z angielskiego znaczy tyle co makaron ;) a ja tak dla odróżnienia od włoskiej pasty nazywam te chińskie makarony - bo są robionej z innej mąki. Bez znanej z makaronów pszenicznej durum- w chińskich to może być mąka ryżowa, fasolowa, kukurydziana ...inaczej są przygotowywane i inaczej smakują
Usuńale tak tryb twojego kojarzenia jest dobry. W zupkach chińskich makaron jest kukurydziany
Co????? jjem kukurydziany makaron??? zaskoczenie
OdpowiedzUsuńno widzisz ;)
Usuń