Loheikeitto -fińska zupa łososiowa

Kiedy byliśmy w Finlandii nie mieliśmy okazji skosztować. Mieszkaliśmy u przyjaciół, jak my ekspatów. A szkoda. Szybka, prosta, smaczna - taki rybny rosół ;) Składniki (na duży kociołek): 2 średnie cebule, pokrojone w kosteczkę 1 łyżeczka masła 5-6 średnich ziemniaków, pokrojonych w 1cm kostkę 500-600g świeżego filetu z łososia 2 l wywaru warzywnego, może być z kostki 100 ml mleka 100 ml śmietanki do zup 2-3 łyżki sosu rybnego 2 pęczki, natki koperku, drobno posiekane 3-4 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz W dużym garnku roztop masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i smaż przez chwilkę. Dodaj wywar z warzyw, sos rybny, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Doprowadź do wrzenia i gotuj całość na średnim ogniu do momentu aż ziemniaki będą prawie ugotowane. W tym czasie usuń z filetów skórę i pokrój je na większą kostkę, taką która nie rozpadnie się podczas gotowania. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, dodaj łososia oraz mleko i śmietankę. Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec wrzuć koperek. Serwuj z pieczywem. Smacznego!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. pewnie chodzi o łososia- cóż trochę mniej poliestrowych szmat i 35 bluzki w szafie :)
      ale taka jest moja filozofia życia
      wasza inna
      akceptuję
      tylko cena to rzecz względna i nie uważam że was nie stać , tylko że wydajecie na coś innego
      wg własnych priorytetow

      Usuń

Prześlij komentarz