Na mojá jesienną chandrę najlepsze jest gotowanie. Bogate w smaki warzywa
Składniki 40 min 4 porcje
4 marchewki
5 niedużych ziemniaków
2 spore korzenie pietruszki lub pasternaku
2 łodygi selera
200g pieczarek, u mnie kasztanowe
duża cebula
4 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
łyżka suszonego cząbru
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka ostrej musztardy, najlepiej dijon
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
łyżka octu balsamicznego
½ łyżeczki wędzonej papryki
łyżeczka pasty harissa [ możesz zastąpić ostrą papryką, chili, pieprzem cayenne – do smaku lub pominąć, dla mniej pikantnej wersji ]
garść suszonych grzybów
litr bulionu lub wody
Wykonanie
na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć pokrojoną cebulę, marchew, pietruszkę/pasternak, łodygi selera oraz cząber, wędzoną paprykę i świeżo mielony pieprz [ u mnie spora łyżeczka ] – smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa się skarmelizują [ 6 – 8 min ]
dodaj przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku, smaż kolejną minutę, następnie dodaj musztardę, koncentrat pomidorowy i harissę [ jeśli używasz ], smaż kolejna minutę
dodaj grubo pokrojone ziemniaki [ ja nie obieram ] oraz pieczarki, następnie zalej całość bulionem/wodą [ jeśli używasz wody przypraw do smaku solą ]
dorzuć tymianek oraz suszone grzyby, przypraw do smaku solą oraz sporą ilością pieprzu
duś, z uchyloną pokrywką przez 30 minut
na 5 minut przed końcem gotowania, dodaj balsamiczny ocet
gULASZ-jak najbardziej, dania 1 garnkowe-też; ale z mięsem obowiązkowo ;-).
OdpowiedzUsuńjakies przesády z tym mięsem ;)))
Usuń