Warzywny gulasz

Na mojá jesienną chandrę najlepsze jest gotowanie. Bogate w smaki warzywa Składniki 40 min 4 porcje 4 marchewki 5 niedużych ziemniaków 2 spore korzenie pietruszki lub pasternaku 2 łodygi selera 200g pieczarek, u mnie kasztanowe duża cebula 4 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku łyżka suszonego cząbru łyżka koncentratu pomidorowego łyżka ostrej musztardy, najlepiej dijon 2 łyżki oliwy z oliwek sól i świeżo mielony pieprz, do smaku łyżka octu balsamicznego ½ łyżeczki wędzonej papryki łyżeczka pasty harissa [ możesz zastąpić ostrą papryką, chili, pieprzem cayenne – do smaku lub pominąć, dla mniej pikantnej wersji ] garść suszonych grzybów litr bulionu lub wody Wykonanie na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć pokrojoną cebulę, marchew, pietruszkę/pasternak, łodygi selera oraz cząber, wędzoną paprykę i świeżo mielony pieprz [ u mnie spora łyżeczka ] – smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa się skarmelizują [ 6 – 8 min ] dodaj przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku, smaż kolejną minutę, następnie dodaj musztardę, koncentrat pomidorowy i harissę [ jeśli używasz ], smaż kolejna minutę dodaj grubo pokrojone ziemniaki [ ja nie obieram ] oraz pieczarki, następnie zalej całość bulionem/wodą [ jeśli używasz wody przypraw do smaku solą ] dorzuć tymianek oraz suszone grzyby, przypraw do smaku solą oraz sporą ilością pieprzu duś, z uchyloną pokrywką przez 30 minut na 5 minut przed końcem gotowania, dodaj balsamiczny ocet

Komentarze

  1. gULASZ-jak najbardziej, dania 1 garnkowe-też; ale z mięsem obowiązkowo ;-).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz