Kuchnia od zaplecza - octy

by czarować w kuchni i z niczego tworzyć kulinarne majstersztyki warto mieć dobrą bazę. Czy to oleje czy świeże zioła czy dobre octy. Bez tych składników podobnie jak bez przypraw smakowo byłoby zdecydowanie bardziej ubogo. A ja ...cóż tu dużo kryć - uwielbiam dobre jedzenie. Lecimy - OCTY
ocet balsamiczny to już klasyka sama w sobie. Winny, głeboki smak ...malagi ?
spirytusowego 70% octu znanego z polskiej kuchni u mnie nie znajdziesz, zastępuje go smaczniejszym octem owocowym. Ocet jabłkowy.
a że w mojej kuchni sporo azjatyckich potraw to i mus być -ocet ryżowy. JEst mniej intensywny, zarówno w smaku jaki i zapachu
a kończąc półkę octy - krem z octu balsamicznego . Gęsty jak syrop . ponoć pasuje i do lodów, choć ja raczej nie tu go używam.

Komentarze

  1. Ocet do lodów? Mmm u nas zastosowanie jest dużo uboższe-owszem, na wigilię do śledzi-i to główne zastosowanie. Jabłkowy-myślałem do odchudzania; zasadniczo niezbyt przepadamy za tym cierpkim smakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najwyraźniej nigdy nie kosztowałeś dobrego octu balsamicznego- taki zagęszczony smakuje jak aromatyzowane winem rodzynki, słodki i wyrazisty. jak malaga ( hiszpańskie wino)
      a do surówek nie używasz winegretu ? toż to mieszanka oliwy , octu i przypraw ?

      Usuń
  2. Winegret tak;ale z lidla w formie gotowego sosu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od tego warto się odzwyczaić, dodatki wzmacniające smak i konserwanty, których łatwo uniknąć. A na dodatek pewnie wychodzi taniej. ( ważny dla ciebie argument)

      Usuń

Prześlij komentarz