a na tapecie dalej grzyby i różnych odsłonach
Potrzebne będą :
łyżka słodkiej, czerwonej papryki
¼ – ½ ostrej papryki
łyżeczka kuminu
łyżeczka imbiru
½ czarnego pieprzu
¼ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
¼ gałki muszkatołowej
½ łyżeczki kozieradki
szczypta mielonego ziela angielskiego
przyprawy wychodzi więcej ;) na tzw zaś albo do shoarmy z kurczaka
250g boczniaków
łyżka oleju do smażenia
łyżeczka przyprawy do Shoarma
+ libański chleb lub chlebki pita
+ warzywa, wedle smaku, do wypełnienia pity [ sałata, zielona cebulka, pomidor, natka pietruszki ]
+ ulubiony sos [ u mnie jogurt z czosnkiem, odrobiną cytryny, solą i pieprzem ]
Wykonanie
podzielone na paski boczniaki wrzuć na rozgrzany olej, przypraw solą oraz mieszanką przypraw i smaż do momentu, aż się zarumienią
w międzyczasie zagrzej pieczywo i wypełnij warzywami
do przygotowanych chlebków nałóż boczniakowej shoarma
podawaj z ulubionym sosem
Wygląda raczej jak deser ;-)
OdpowiedzUsuńjedz tęczę :) to ostatnio promowane podejscie do odżywiania czyli ma być kolorowo i bogato ( znaczy różnorodnie)
Usuń