Gotować kocham, dotykać warzyw, czuć ich zapach, obierać, ścierać, mieszać w garnku .....jesienią chyba najbardziej kręci mnie jedzenie i gotowanie. Tak wybornej pietruszki jeszcze nie jadłam.
Pasta z korzenia pietruszki, orzechów włoskich i rozmarynu
500 g korzenia pietruszki (lub pasternaku), obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki
3 szklanki (720 ml) mleka
1 gałązka rozmarynu
¼ łyżeczki soli
1 szklanka (100 g) orzechów włoskich, grubo posiekanych
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka rozmarynu, drobno posiekanego, oraz więcej do podania
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy extra virgin oraz więcej do podania
1 łyżeczka skórki z cytryny
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1. W średnim rondlu umieść korzeń pietruszki, mleko, gałązkę rozmarynu i sól. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pietruszka będzie miękka. Odcedź, zachowując ¼ szklanki mleka.
2. W robocie kuchennym umieść ugotowany korzeń pietruszki, orzechy włoskie, czosnek, posiekany rozmaryn, olej i skórkę z cytryny. Blenduj pulsacyjnie, aż pasta będzie gładka, dodając zachowane mleko do uzyskania kremowej konsystencji.
3. Przed podaniem przełóż pastę do płytkiej miski, udekoruj rozmarynem, skrop olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i sokiem z cytryny. Jedz z ulubionym pieczywem!
w TYM PRZYPADKU PASTA..TO RODZAJ JAKIEjś zupy kremu?
OdpowiedzUsuńpasta do smarowania pieczywa
Usuń