Pasta z pietruszki, orzechów włoskich i rozmarynu

Gotować kocham, dotykać warzyw, czuć ich zapach, obierać, ścierać, mieszać w garnku .....jesienią chyba najbardziej kręci mnie jedzenie i gotowanie. Tak wybornej pietruszki jeszcze nie jadłam. Pasta z korzenia pietruszki, orzechów włoskich i rozmarynu 500 g korzenia pietruszki (lub pasternaku), obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki 3 szklanki (720 ml) mleka 1 gałązka rozmarynu ¼ łyżeczki soli 1 szklanka (100 g) orzechów włoskich, grubo posiekanych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka rozmarynu, drobno posiekanego, oraz więcej do podania 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy extra virgin oraz więcej do podania 1 łyżeczka skórki z cytryny Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1. W średnim rondlu umieść korzeń pietruszki, mleko, gałązkę rozmarynu i sól. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pietruszka będzie miękka. Odcedź, zachowując ¼ szklanki mleka. 2. W robocie kuchennym umieść ugotowany korzeń pietruszki, orzechy włoskie, czosnek, posiekany rozmaryn, olej i skórkę z cytryny. Blenduj pulsacyjnie, aż pasta będzie gładka, dodając zachowane mleko do uzyskania kremowej konsystencji. 3. Przed podaniem przełóż pastę do płytkiej miski, udekoruj rozmarynem, skrop olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i sokiem z cytryny. Jedz z ulubionym pieczywem!

Komentarze

Prześlij komentarz