Twoje zaskoczenie ślaskimi smakami zmobilizowało mnie i do umieszczania takich przepisów.
i z drugiej strony, ogromnie rzadko takie jedzenie trafia na mój stół. Mega kaloryczne i mega pracochłonne. Ok, może nie tyle pracochłonne,co czasochłonne. A ja lubię tak rach ciach i jemy.
Ale smaku nie można daniu odmówić.
SKŁADNIKI:
1 kg ugotowanych ziemniaków
0,4 kg ugotowanej drobno krojonej kapusty kiszonej
kilka plastrów boczku wędzonego
sól i pieprz do smaku
0,7-0,8 kg żeberek wieprzowych
masło klarowane do smażenia
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
kilka listów laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka surowe doprawiamy solą i pieprzem i smażymy w rondlu na maśle klarowanym po kilka minut z obu stron. Następnie dodajemy do rondla pokrojoną w talarki cebulę i czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 2-2,5 godziny., od czasu do czasu obracając mięso. Po tym czasie mięsko będzie delikatne i mięciutkie, odchodzi od kosteczek.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść w garnku razem z ugotowaną kapustą i doprawić solą i pieprzem. Dodać usmażone skwarki boczku i wymieszać. Można wlać również esencjonalny sos z pieczonych żeberek i zamieszać. Wychodzi z tego pyszne i sycące danie.
Nazwa zaskoczeni bo nie wiedzieć czemu skojarzyłem z panczejkami . Wszystko cacy ale fragment-rozgnieść ziemniaki razem z kapustą? Tożto pyszne ale oddzielnie.
OdpowiedzUsuńA co do Śląska..wiesz nawet odnośnie węgla mamy więcej wspólnego z rosją niż Śląskiem bo węgiel rosyjski jest lepszy i tańszy
w wyborach też wydać pro-wschodnie preferencje, bastion P(IS)utina
UsuńNie , panczkraut ( z niemieckiego te kraut - sauerkraut to kiszona kapusa ) jest pyszny ! podnosi walory smakowe ziemniaków 100 krotkie