Panczkraut i żeberka

Twoje zaskoczenie ślaskimi smakami zmobilizowało mnie i do umieszczania takich przepisów. i z drugiej strony, ogromnie rzadko takie jedzenie trafia na mój stół. Mega kaloryczne i mega pracochłonne. Ok, może nie tyle pracochłonne,co czasochłonne. A ja lubię tak rach ciach i jemy. Ale smaku nie można daniu odmówić. SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanych ziemniaków 0,4 kg ugotowanej drobno krojonej kapusty kiszonej kilka plastrów boczku wędzonego sól i pieprz do smaku 0,7-0,8 kg żeberek wieprzowych masło klarowane do smażenia 1 mała cebula 3 ząbki czosnku kilka listów laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Żeberka surowe doprawiamy solą i pieprzem i smażymy w rondlu na maśle klarowanym po kilka minut z obu stron. Następnie dodajemy do rondla pokrojoną w talarki cebulę i czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 2-2,5 godziny., od czasu do czasu obracając mięso. Po tym czasie mięsko będzie delikatne i mięciutkie, odchodzi od kosteczek. Ugotowane ziemniaki rozgnieść w garnku razem z ugotowaną kapustą i doprawić solą i pieprzem. Dodać usmażone skwarki boczku i wymieszać. Można wlać również esencjonalny sos z pieczonych żeberek i zamieszać. Wychodzi z tego pyszne i sycące danie.

Komentarze

  1. Nazwa zaskoczeni bo nie wiedzieć czemu skojarzyłem z panczejkami . Wszystko cacy ale fragment-rozgnieść ziemniaki razem z kapustą? Tożto pyszne ale oddzielnie.
    A co do Śląska..wiesz nawet odnośnie węgla mamy więcej wspólnego z rosją niż Śląskiem bo węgiel rosyjski jest lepszy i tańszy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w wyborach też wydać pro-wschodnie preferencje, bastion P(IS)utina

      Nie , panczkraut ( z niemieckiego te kraut - sauerkraut to kiszona kapusa ) jest pyszny ! podnosi walory smakowe ziemniaków 100 krotkie

      Usuń

Prześlij komentarz