Jeszcze nie mam do jesieni, a właściwie dopiero zaczęłam się delektować jej smakami i kurkami i jeszcze nie mam dość
120 g makaronu
250 g kurek
1/3 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
80 ml śmietanki 30%
PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kurki umyć i osuszyć, większe pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni na oliwie i maśle podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek.
Gdy cebula i czosnek będą zrumienione, dodać kurki, doprawić solą i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 2 minuty. W międzyczasie dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wlać śmietankę i zagotować, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Włożyć ugotowany i odcedzony makaron i mieszając podgrzewać przez około pół minuty aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić dodatkową solą.
w tym roku ani razu nie jedzone. W ogóle z grzybów to tylko pieczarki.
OdpowiedzUsuńpieczarki to jednak zapachu lasu nie mają ....a tu akturat tanio - wystarczy nazbierać
Usuń