Kluski śląskie wersja ogólnopolska

bo na ślasku są białe i czorne kluski . Te białe to te znane w całej Polsce i wg tego przepisu. ok. 500 g ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana / skrobia ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Dokładnie ostudzić i odparować. Ziemniaki wyłożyć na talerz i uklepać. Wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków. Dodać jajko oraz odłożone ziemniaki, całość posolić i połączyć składniki w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać dodatkową mąkę ziemniaczaną. Uformować kulę. Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formować w dłoniach kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładać na bok. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ugotować pierwszą partię (połowę) klusek w następujący sposób: zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i włożyć kluski. Trzymać je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 10 - 12 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać. Uważać aby woda się nie gotowała. Dzięki temu kluski będą miały gładką a nie poszarpaną powierzchnię. a najprawdziwsze śląskie są czorne z tartymi ziemniakami i na zwykłej mące. Moje ulubione do dzisiaj. Choć bardziej czasochłonne. i koniecznie do wołowej rolady z sosem. i modrej kapusty. Ale tej nie znoszę. jedynej której po dziś dzień nie jamdam, bo nie lubię. bo białe to do kurczaka też oblecą

Komentarze

  1. Czarne? o tych jasnych nie słszałem;ale na wschodzi i te nie są za popularne. wolimy kartofle

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie. kluski śląskie z roladą-nigdy nie jedzoną-i modrą kapustą-uwielbianą znam z teorii. a że są jakieś czarne i białe???? Anka, tu masz prawie ukrainę, tu są silne wpływy żydowskie a nie śląskie. Ot; zadupie polski...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej hej Ukrainę zostaw w spokoju ;)
      a tak, przypomniały mi się książki Singera ;)

      Usuń

Prześlij komentarz