bo na ślasku są białe i czorne kluski . Te białe to te znane w całej Polsce i wg tego przepisu.
ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana / skrobia ziemniaczana
1 jajko
sól
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Dokładnie ostudzić i odparować.
Ziemniaki wyłożyć na talerz i uklepać. Wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków.
Dodać jajko oraz odłożone ziemniaki, całość posolić i połączyć składniki w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać dodatkową mąkę ziemniaczaną. Uformować kulę.
Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formować w dłoniach kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładać na bok.
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ugotować pierwszą partię (połowę) klusek w następujący sposób: zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i włożyć kluski. Trzymać je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 10 - 12 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać. Uważać aby woda się nie gotowała. Dzięki temu kluski będą miały gładką a nie poszarpaną powierzchnię.
a najprawdziwsze śląskie są czorne z tartymi ziemniakami i na zwykłej mące. Moje ulubione do dzisiaj. Choć bardziej czasochłonne. i koniecznie do wołowej rolady z sosem.
i modrej kapusty. Ale tej nie znoszę. jedynej której po dziś dzień nie jamdam, bo nie lubię.
bo białe to do kurczaka też oblecą
Czarne? o tych jasnych nie słszałem;ale na wschodzi i te nie są za popularne. wolimy kartofle
OdpowiedzUsuńto już przeginasz
UsuńNie. kluski śląskie z roladą-nigdy nie jedzoną-i modrą kapustą-uwielbianą znam z teorii. a że są jakieś czarne i białe???? Anka, tu masz prawie ukrainę, tu są silne wpływy żydowskie a nie śląskie. Ot; zadupie polski...
OdpowiedzUsuńhej hej Ukrainę zostaw w spokoju ;)
Usuńa tak, przypomniały mi się książki Singera ;)