Indyk w sosie chimichurri

Sos ten po raz pierwszy jadła w hiszpańskiej restauracji w Holandii, latem tego roku. Aromatyczny i lekki, absolutnie mnie zachwycił. Pasuje do mięs - drobiu czy delikatnej wołowiny ,ale też do białych ryb. Mega! 500 g filetu z indyka lub kurczaka 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 125 ml bulionu np. z kostki SOS CHIMICHURRI szklanka listków natki pietruszki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy extra 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego 1 mała papryczka chili 4 łyżki szczypiorku, dymki (biała i zielona część) Filety oczyścić z błonek i kostek, następnie poporcjować: odkroić polędwiczkę, grubszy filet przekroić poziomo na 2 cieńsze filety. Dodatkowo dłuższy filet przekroić na 2 krótsze kawałki. Wszystkie części kurczaka doprawić solą, pieprzem oraz wysmarować łyżką oliwy. Odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas. SOS CHIMICHURRI Liście natki pietruszki umieścić w pojemniku melaksera - rozdrabniacza, dodać obrany czosnek, oliwę, oregano, ocet, papryczkę chili bez pestek. Składniki rozdrobnić, następnie wymieszać z posiekaną dymką, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. PRZYGOTOWANIE POTRAWY Filety delikatnie obtoczyć w mące. Rozgrzać dużą patelnię z pozostałą 1 łyżką oliwy. Partiami wkładać kurczaka, smażyć po ok. 2 - 3 minuty z każdej strony. W międzyczasie, po przewróceniu mięsa na drugą stroną, dodać masło. Po obsmażeniu zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać bulion i zagotować. Dodać sos chimichurri a następnie włożyć mięso. Gotować przez ok. 2 minuty, w międzyczasie 2 - 3 razy przewracać mięso i potrząsać delikatnie patelnią w celu przemieszania składników i zagęszczenia sosu.

Komentarze

  1. Ten sos czimiczuri to coś indyjskiego? Indyk odpada, za drogi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, sos jest....argentyński

      możesz zastąpić filetem z kurczaka, ale ...coż ...indyk sporo smaczniejszy

      Usuń

Prześlij komentarz