Curry pomidorowe z ciecierzycą i rybą

Szybkie zagospodarowanie ryby kupionej w nadmiarze. Aromaty jesieni wdzierają się do kuchni 200 g filetów dorsza (bez skóry np. polędwiczka) 1/3 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub odsączonej z puszki) 1 łyżka oleju roślinnego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili (usunięty miąższ i nasiona) po 1 łyżeczce mielonego kuminu i kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki garam masali (można pominąć jeśli nie mamy) 1 szklanka bulionu warzywnego 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów 100 ml mleka kokosowego lub 3 łyżki śmietanki 18% z kartonika (do zup i sosów) świeża kolendra lub natka PRZYGOTOWANIE W garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć przez ok. 5 minut na małym ogniu aż się zeszkli. Pod koniec dodać starty czosnek. Dodać pokrojoną papryczkę chili, kmin, kolendrę i kurkumę i chwilę podsmażyć. Wlać bulion, pomidory oraz odcedzoną ciecierzycę i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez ok. 7 - 10 minut aż sos zgęstnieje. Dorsza pokroić w kostkę i włożyć w sos. Wymieszać i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 4 minuty. Odstawić z ognia, mieszając dodać stopniowo śmietankę lub mleko kokosowe. Posypać kolendrą lub posiekaną natką.

Komentarze

  1. Kurczak...wołowina ubogich..ale ciągle jest na naszym stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozumiem że komentarz miał się ukazać pod kurczakiem z kurkami ?

      Usuń

Prześlij komentarz