Potrawka z soczewicy i zielonego groszku

Z wakacji, z podróży zawsze chętnie wracam do mojej pachnącej pryprawami, warzywnej kuchni. Nawet jak nie w 100% wegetariańska to zawsze z ogromną ilością warzyw. 1 cebula 2 duże marchewki ½ szklanki zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki 1 szklanka groszku 2 garści szpinaku 1 łyżeczka tymianku 0,4 l bulionu + 0,4 l wody (lub 0,8 litra wody i kostka rosołowa) ¼-1/2 szklanki śmietanki sól do smaku tłuszcz do smażenia (np. masło) pietruszka do podania Przygotowanie Cebulę oraz marchewki obrać i pokroić w kostkę. Smażyć kilka minut, dodać tymianek, pół łyżeczki soli, soczewicę oraz płyn i gotować na średnim ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Wszystko gotować, aż ziemniaki i soczewica będą prawie miękkie. Dodać groszek, ew. więcej wody i po kilku minutach dorzucić szpinak. Dosolić do smaku i dodać śmietanę. Podawać z pietruszką.

Komentarze

  1. zupa groszkowa-ok,alesoczewica....nie jedliśmy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale to nie jest soczewicowa ;) prawdziwa soczewicowa jest mniej wielowarzywna ;)

      Usuń

Prześlij komentarz