Z wakacji, z podróży zawsze chętnie wracam do mojej pachnącej pryprawami, warzywnej kuchni. Nawet jak nie w 100% wegetariańska to zawsze z ogromną ilością warzyw.
1 cebula
2 duże marchewki
½ szklanki zielonej soczewicy
2 średnie ziemniaki
1 szklanka groszku
2 garści szpinaku
1 łyżeczka tymianku
0,4 l bulionu + 0,4 l wody (lub 0,8 litra wody i kostka rosołowa)
¼-1/2 szklanki śmietanki
sól do smaku
tłuszcz do smażenia (np. masło)
pietruszka do podania
Przygotowanie
Cebulę oraz marchewki obrać i pokroić w kostkę. Smażyć kilka minut, dodać tymianek, pół łyżeczki soli, soczewicę oraz płyn i gotować na średnim ogniu.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Wszystko gotować, aż ziemniaki i soczewica będą prawie miękkie. Dodać groszek, ew. więcej wody i po kilku minutach dorzucić szpinak. Dosolić do smaku i dodać śmietanę. Podawać z pietruszką.

zupa groszkowa-ok,alesoczewica....nie jedliśmy
OdpowiedzUsuńale to nie jest soczewicowa ;) prawdziwa soczewicowa jest mniej wielowarzywna ;)
Usuń