Pierwsze tegoroczne kurki :)
po 1/2 łyżeczki kurkumy, słodkiej papryki + szczypta ostrej
150 g kurek
1/2 cebuli
1/2 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 szklanki śmietanki 30%
olej roślinny lub oliwa, mąka pszenna
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na mniejsze filety: odkroić polędwiczkę, następnie filet przekroić pionowo na dwie połówki. Grubszą połówkę przekroić jeszcze wzdłuż na 2 cieńsze części.
Mięso rozbić tłuczkiem na jednakową grubość, ok. 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, paprykami. Wymieszać z łyżką oleju. Odłożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc - jeśli mamy oczywiście czas.
Kurki umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w kosteczkę. Filety delikatnie obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z oliwą lub olejem. Włożyć filety kurczaka, podsmażać po ok. 2 minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać kurki i smażyć mieszając przez ok. 2 - 3 minuty.
Włożyć mięso na patelnię i wsunąć ją miejscami pomiędzy kurki. Trzymając danie na ogniu wlać bulion, dodać koperek, wymieszać i zagotować.
Po chwili wlać śmietankę i delikatnie przemieszać składniki. Gotować jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie 1 - 2 razy przewrócić mięso.
A kurki jeszcze w tym roku nie jedzone, z grzybóF to głównie pieczarki
OdpowiedzUsuńale pieczarki to nie do samo...taki "upoślezony " grzyb bez aromatu.
Usuńchoć oczywiście gości i w mojej kuchni, wcale nie rzadko, ale co leśne grzyby to leśne grzyby.