Zapiekanka makaronowa z cukinią i boczkiem

Zapiekanka to świetne danie. Prygotowywujesz dzień wcześniej, potem chwila w piekarniku i po szkole i pracy szybki i smaczny domowy obiad wjeżdża na stół. 250 g makaronu świderki 1 łyżka oliwy 200 g boczku wędzonego 1 por 1 nieduża cukinia 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml śmietanki 30% z kartonika 3 łyżki tartego sera twardego typu corregio, parmezan, bursztyn PRZYGOTOWANIE Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (jeśli danie będziemy dodatkowo zapiekać). Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojonego pora. Dodać drobno starty czosnek a następnie boczek pokrojony w kostkę. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę. Zagotować, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać makaron i wymieszać. Opcjonalnie danie można dodatkowo zapiec w piekarniku. W tym celu należy je przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Posypać tartym serem i zapiekać bez przykrycia przez ok. 10 minut. Jeśli dania nie zapiekamy, możemy posypać je serem już po nałożeniu na talerze.

Komentarze

  1. Nie no to jest klasyka. w dodatku świetna także następnego dnia, bardzo smaczne i możliwe do zrobienia w różnych wariantach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz