Zapiekanka to świetne danie. Prygotowywujesz dzień wcześniej, potem chwila w piekarniku i po szkole i pracy szybki i smaczny domowy obiad wjeżdża na stół.
250 g makaronu świderki
1 łyżka oliwy
200 g boczku wędzonego
1 por
1 nieduża cukinia
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 ml śmietanki 30% z kartonika
3 łyżki tartego sera twardego typu corregio, parmezan, bursztyn
PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (jeśli danie będziemy dodatkowo zapiekać).
Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojonego pora. Dodać drobno starty czosnek a następnie boczek pokrojony w kostkę.
Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i smażyć przez kolejne 5 minut.
Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę. Zagotować, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać makaron i wymieszać.
Opcjonalnie danie można dodatkowo zapiec w piekarniku. W tym celu należy je przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Posypać tartym serem i zapiekać bez przykrycia przez ok. 10 minut.
Jeśli dania nie zapiekamy, możemy posypać je serem już po nałożeniu na talerze.
Nie no to jest klasyka. w dodatku świetna także następnego dnia, bardzo smaczne i możliwe do zrobienia w różnych wariantach.
OdpowiedzUsuńi nawet tym razem nie wegetariasko ;)
Usuń