Kuchnia od zaplecza - oleje

Edukacji prozdrowotnej ciąg dalszy. Dobre jedzenie zaczyna się od dobrych produktów i dobrze dobranej bazy. A tą są między innymi dobre oleje. Jak mawiał mój tato - jak coś jest dobre do wszystkiego -to jest dobre do niczego. Nie ma tłuszczu uniwersalnego. Rewelacyjna w smaku, bogata w wielonienasycone tłuszcze i witaminy oliwa z oliwek, zwłaszcza z tłoczenia na zimno, podgrzewana na patelni robi się toksyczna. Co, gdzie i czym ma ogromne znaczenie. Więc tuż za świeżymi ziołami na zapleczu mojej kuchni ważne są oleje.
Kokosowy- najczęsciej używany. Ma stała konsystencję w temperaturze pokojowej, jako jedyny z tłuszczów roślinnych. Rafinowany służy mi do smażenia. Nie zawiera wielonienasyconych kwasów tłuszczowych utleniających się w obróbce termicznej, nie tworzą się wiec wolne rodniki, które są kancerogenne i przyczyniają się do rozwoju chorób nowotworowych ale też miażdzycy. Między innymi. Rafinowany, bo wtedy jest bezsmakowy. więc nie ma kokosowego aromatu i można na nim smażyć też mięso. Nierafinowany - do smażenia naleśników i panceków, choć my nie lubimy teo aromatu, więc nie ma go w moim zestawie
Oliwa z oliwek. z pierwszego tłoczenia i to na zimno. To kolejna podstawa. Do sałatek i wszelkiej odmiany potraw kiedy nie podgrzewamy potrawy. Ale też sote , ze szczyptą soli do świeżego pieczywa. Taka świeżutka bagietka umoczona w oliwie z grubą solą.... poezja Każda oliwa ma swój smak - ta grecka jest wyrazista, intensywna i dość cierpka. Portugalskie bywają łagodniejsze i lekko słodkie Włoskie - najmniej lubię, są wyważone, lekko cierpkie, ale nie intensywane. można kosztować i wybierać
Olej słonecznikowy/ rzepakowy - to prawdziwe polskie bogactwo. Do smażenia. Częsciej wykorzystuję do potraw sązonych w głębokim tłuszczu, ale też d wypieków.
Olej sezamowy- król kuchni azjatyczkiej - do wykańczania potraw z woka, stir Fry i chińskic makaronów.
Olej z orzechów włoskich- do sałatek, zwłaszcza jezeli jednym ze składników są owoce
Olej z pestek dyni- kleksy pojawiają się na moich zupach kremach, ale też do sałatek. Intensywny w smaku, esencjonalny, ciemny. Doskonały dodatek podkecający smak
no i oleje aromatyzowane - z ostrą papryczką do pizzy ( nigdy prze nigdy nie należy użwywać ketchupu !!!! )

Komentarze

  1. Nieprawda ;-) są rzeczy dobre do wszystkiego, no fakt; kosztują kosmiczne pieniądze ale są

    OdpowiedzUsuń
  2. Może mało kulinarnie-ale spełniające wymogi:
    drogie-wszechstronne czyli dobre do wszystkiego; no, nawet piekielnie drogie;ale..
    Lambo Urus-suv-można marudzić, że suvów nie lubi się ale toto ma osiągi jak wóz sportowy-3.5/100 km i ponad 300 na godzinę. wszechstronny-bo i rodzinny i zakupy wejdą, szybki jak błyskawica, prestiżowy, wygodny-dobry do wszystkiego, no za drobne 2 mln złotych....
    coś tańszego
    scyzoryk szwajcarski-dobry do wszystkiego i nie za drogi;

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm a tym?
    https://www.olx.pl/d/oferta/najdluzszy-noz-sprezynowy-31cm-scyzoryk-mysliwski-n503a-CID767-IDonzvV.html
    spoko, łatwiej byś mnie zażyła każac urusem pokonać trudną drogę terenową ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale długim nie wygodnie np ziemniaków obierać ...niby można, ale po co

      Usuń

Prześlij komentarz