tyle w kwestii ziemniaków
muszą być wyraziste
500g ziemniaków
2 dojrzałe pomidory lub kilka koktajlowych
mały pęczek pietruszki
łyżeczka oliwy z oliwek
125 ml wody
¼ łyżeczki mielonego kuminu
¼ mielonej kolendry
¼ mielonej kurkumy
½ słodkiej papryki
½ soli lub do smaku
szczypta czarnego pieprzu
łyżeczka pasty harissa, opcjonalnie
Wykonanie
ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki
do szklanki z wodą dodaj oliwę, harissę, posiekaną pietruszkę i wszystkie przyprawy
ziemniaki ułóż naczyniu do zapiekania [ nie musi być to marokańskie tagine ], na wierzch wyłóż pokrojone pomidory i zalej wodą z przyprawami
nakryj naczynie pokrywką, folią aluminiową lub papierem do pieczenia
wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 20 minut, następnie odkryj i piecz kolejne 30 minut
Wszystko pięknie,cacy ale nie ma mięsa ;-(
OdpowiedzUsuńcóż ...zawsze możesz sobie zrobić jakiekolwiek ;)
Usuńchoć poniekąd to alternatywa dla ziemniakow z mizeria ;)
hmmm my jadamy mięso coraz rzadziej , a latem to nawet mam sporą niechęć i wolę ryby i owoce morze. Ba ...nawet na zaplanowanego grila, mąż się upiera by jednak zrobić ryby ....
Ryb nie jem bo drogie. owoce morza...jakoś mnie nie kręciły bo patrz na ceny..
OdpowiedzUsuń