Ziemniaczane Tagine

tyle w kwestii ziemniaków muszą być wyraziste 500g ziemniaków 2 dojrzałe pomidory lub kilka koktajlowych mały pęczek pietruszki łyżeczka oliwy z oliwek 125 ml wody ¼ łyżeczki mielonego kuminu ¼ mielonej kolendry ¼ mielonej kurkumy ½ słodkiej papryki ½ soli lub do smaku szczypta czarnego pieprzu łyżeczka pasty harissa, opcjonalnie Wykonanie ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki do szklanki z wodą dodaj oliwę, harissę, posiekaną pietruszkę i wszystkie przyprawy ziemniaki ułóż naczyniu do zapiekania [ nie musi być to marokańskie tagine ], na wierzch wyłóż pokrojone pomidory i zalej wodą z przyprawami nakryj naczynie pokrywką, folią aluminiową lub papierem do pieczenia wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 20 minut, następnie odkryj i piecz kolejne 30 minut

Komentarze

  1. Wszystko pięknie,cacy ale nie ma mięsa ;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż ...zawsze możesz sobie zrobić jakiekolwiek ;)
      choć poniekąd to alternatywa dla ziemniakow z mizeria ;)

      hmmm my jadamy mięso coraz rzadziej , a latem to nawet mam sporą niechęć i wolę ryby i owoce morze. Ba ...nawet na zaplanowanego grila, mąż się upiera by jednak zrobić ryby ....

      Usuń
  2. Ryb nie jem bo drogie. owoce morza...jakoś mnie nie kręciły bo patrz na ceny..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz