jak grzyby pod deszczu wyrastają bary sałatkowe i bary serwujące sushi bowl. Z jednej strony wspomnienia krakowskiej Chimery grzeją serce, a z drugiej - lekarsie oko cieszy moda na zdrowe jedzenie. Można zjeść na mieście tanio, szybko i zdrowo.
A w domu smakuje równie wyśmienicie i za tzw lunch box do pracy też możed posłużyć
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
½ średniej cukinii
½-1 puszki tuńczyka
½ awokado
½-1 szklanki ugotowanego ryżu
mix sałat
kawałek cebuli, pomidorki (opcjonalnie)
sos: 1-2 łyżki sosu sojowego, trochę oleju, octu balsamicznego, opcjonalnie miodu i wody
Przygotowanie
Cukinię opłukać, pokroić w słupki i podsmażyć na maśle.
Awokado wyciągnąć ze skóry łyżką i pokroić na kawałki.
Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać, składniki odmierzyć na oko w zależności od wielkości sałatki i własnych preferencji.
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i polać sosem. Opcjonalnie posypać sezamem i drobno pokrojoną cebulą. Najlepiej smakuje, póki cukinia i ryż są jeszcze trochę ciepłe.
No z tym tanio to bym nie przesadzał...nie znasz chyba cen w Polsce w popularnych ośrodkach wypoczynkowych..
OdpowiedzUsuńnie znam i nie wybieram się poznać
Usuńw Paryżu około -10-12 euro
a mówimy o jednej z najpopularniejszych stolic świata