Sałatka z tuńczykiem a la sushi bowl

jak grzyby pod deszczu wyrastają bary sałatkowe i bary serwujące sushi bowl. Z jednej strony wspomnienia krakowskiej Chimery grzeją serce, a z drugiej - lekarsie oko cieszy moda na zdrowe jedzenie. Można zjeść na mieście tanio, szybko i zdrowo. A w domu smakuje równie wyśmienicie i za tzw lunch box do pracy też możed posłużyć Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) ½ średniej cukinii ½-1 puszki tuńczyka ½ awokado ½-1 szklanki ugotowanego ryżu mix sałat kawałek cebuli, pomidorki (opcjonalnie) sos: 1-2 łyżki sosu sojowego, trochę oleju, octu balsamicznego, opcjonalnie miodu i wody Przygotowanie Cukinię opłukać, pokroić w słupki i podsmażyć na maśle. Awokado wyciągnąć ze skóry łyżką i pokroić na kawałki. Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać, składniki odmierzyć na oko w zależności od wielkości sałatki i własnych preferencji. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i polać sosem. Opcjonalnie posypać sezamem i drobno pokrojoną cebulą. Najlepiej smakuje, póki cukinia i ryż są jeszcze trochę ciepłe.

Komentarze

  1. No z tym tanio to bym nie przesadzał...nie znasz chyba cen w Polsce w popularnych ośrodkach wypoczynkowych..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie znam i nie wybieram się poznać
      w Paryżu około -10-12 euro
      a mówimy o jednej z najpopularniejszych stolic świata

      Usuń

Prześlij komentarz