Skoro już biała kapusta pałeka się po lodówce i nie specjalnie wiem co z nią zrobić ....to można sałatkę, w lekko orientalnej oprawie
SKŁADNIKI
2 PORCJE
50 g makaronu ryżowego wstążki
200 g filetu kurczaka
przyprawa chińska "5 smaków"
po 1/3 łyżeczki kurkumy i papryki w proszku
2 łyżki oliwy lub oleju
1 i 1/2 szklanki poszatkowanej kapusty wczesnej
kawałek marchewki i cukinii
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżki słodkiego sosu chili
1 mango
PRZYGOTOWANIE
Makaron włożyć do zimnej wody i moczyć przez 10 minut. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 3 minuty. Odcedzić i przelać chłodną wodą.
Filet opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić na 3 - 4 kawałki, natrzeć 1 łyżką przyprawy "5 smaków", kurkumą, papryką oraz wysmarować olejem. Zgrillować na patelni grillowej lub usmażyć na zwykłej patelni.
Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Z obranej marchewki i nieobranej cukinii zrobić obieraczką paseczki. Połączyć z kapustą i szczypiorkiem, następnie doprawić solą, pieprzem, szczyptą przyprawy "5 smaków", sosem sojowym oraz wymieszać z 2 łyżkami słodkiego sosu chili.
Makaron połączyć z kapustą i wyłożyć do salaterki. Na wierzchu położyć kawałki kurczaka oraz połowę pokrojonego mango.
Resztę mango zmiksować blenderem z 2 łyżkami słodkiego sosu chili i polać po sałatce.
Co Zrobić...gołąbki; bigos; tradycyjną sórówkę...
OdpowiedzUsuńhmmm
Usuńgołąbki - hmmm w moim lubię gotować, nie zawiera się lubię spędzać dużo czasu w kuchni. Są pracochłonne, a dodając do tego smród gotowanej kapusty....wolę jadać u teściowej
bigos- nie lubię, a jak już to zimą i tylko z kiszonej kapusty, jeżelu chodzi o wersje tradycyjne
surówka - to nie samodzielne danie,no chyba tylko dla królików
Hmmm w takim razie mów mi Bugs ;-)
OdpowiedzUsuńa skoro zjadasz sama surówkę, to po jakim czasie jesteś głodny .....
Usuńbez białka, bez tłuszczu..