poprzedni eksperyment sałatkowo-arbuzowy skońńczył się pełnym sukcesem, czas na kolejny. Tym razem bogatszy i bardziej sycący. Idealny na letnią kolację.
Okazuje się, że arbuz to doskonały owoc do wytrawnych potraw.
oliwa extra vergine, sok z limonki lub cytryny, miód lub syrop klonowy, sól, pieprz
1 mały mix sałat z rukolą
2 szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kosteczkę
1 awokado
125 g sera halloumi do grillowania
zagęszczony ocet balsamiczny
przygotowanie
Do większej miski wlać 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki i łyżkę miodu lub syropu klonowego, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, następnie dodać opłukaną i osuszoną sałatę i wszystko razem wymieszać.
Sałatę wyłożyć na talerze, dodać kosteczki arbuza oraz obrane i pokrojone awokado.
Ser pokroić na plasterki obtoczyć w oliwie i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy ser od spodu pokryje się ciemnymi paskami i zacznie odchodzić od patelni, podważyć go łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie.
Ułożyć na sałatce, doprawić wszystko świeżo zmielonym pieprzem i skropić zagęszczonym octem balsamicznym.
;-) arbuz i avodado znam-to hellumi-nawet nie mam pojęcia co to za wynalazek ;-)
OdpowiedzUsuńhalloumi to rodzaj greckiego sera przeznaczony do grilowania, lekko słony jak feta,
Usuń