Sałatka z arbuzem, awocado i halloumi

poprzedni eksperyment sałatkowo-arbuzowy skońńczył się pełnym sukcesem, czas na kolejny. Tym razem bogatszy i bardziej sycący. Idealny na letnią kolację. Okazuje się, że arbuz to doskonały owoc do wytrawnych potraw. oliwa extra vergine, sok z limonki lub cytryny, miód lub syrop klonowy, sól, pieprz 1 mały mix sałat z rukolą 2 szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kosteczkę 1 awokado 125 g sera halloumi do grillowania zagęszczony ocet balsamiczny przygotowanie Do większej miski wlać 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki i łyżkę miodu lub syropu klonowego, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, następnie dodać opłukaną i osuszoną sałatę i wszystko razem wymieszać. Sałatę wyłożyć na talerze, dodać kosteczki arbuza oraz obrane i pokrojone awokado. Ser pokroić na plasterki obtoczyć w oliwie i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy ser od spodu pokryje się ciemnymi paskami i zacznie odchodzić od patelni, podważyć go łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie. Ułożyć na sałatce, doprawić wszystko świeżo zmielonym pieprzem i skropić zagęszczonym octem balsamicznym.

Komentarze

  1. ;-) arbuz i avodado znam-to hellumi-nawet nie mam pojęcia co to za wynalazek ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. halloumi to rodzaj greckiego sera przeznaczony do grilowania, lekko słony jak feta,

      Usuń

Prześlij komentarz